Najnovije vesti

NOVA VAROŠ NE ZABORAVLJA SOLUNSKE JUNAKE: Vek kasnije ispravljaju nepravdu! Beleg junacima i spomen-soba vojvodi Bojoviću
Foto: Youtube Printscreen

Sto godina posle proboja Solunskog fronta

NOVA VAROŠ NE ZABORAVLJA SOLUNSKE JUNAKE: Vek kasnije ispravljaju nepravdu! Beleg junacima i spomen-soba vojvodi Bojoviću

Srbija

NOVA VAROŠ - Sto godina posle proboja Solunskog fronta, Novovarošani ispravljaju nepravdu prema precima otkrivanjem spomenika u slavu i čast 1.200 ratnika palih za slobodu Srbije u ratovima 1912-1918. godine i otvaranjem dve stalne izložbe u odeljenju užičkog Muzeja.

Uz spomen-sobu vojvode Bojovića, eksponati će svedočiti o učešću novovaroškog kraja u Velikom ratu.

Svetkovine u slavu junaka slobode zakazane su za 1. novembar, Dan oslobođenja Nove Varoši i Starog Vlaha od turske vlasti 1912. godine. Nova Varoš prednjači u zapadnoj Srbiji u obeležavanju 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu.

foto: Youtube Printscreen

Postavki trajnog karaktera, kao što su dve pod krovom Muzeja, nema u čitavom kraju, pa se njima i belegom preci otržu iz višedecenijskog zaborava.

Inicijativa za podizanje belega i oduživanje duga pokolenja prema junacima koji su za slobodu darovali živote, pokrenuta je pre 10 godina.

Posle izbegavanja vlasti da uzme "vruć krompir" u ruke, tražena je pomoć "važnog druga" u obezbeđenju lokacije, a niz teškoća, ostavki i nekompletan Odbor - pratili su aktivnosti.

Početkom iduće nedelje, prema rečima predsednika opštine Rada Vasiljevića, započeće uređenje terena oko postamenta spomenika na Trgu vojvode Petra Bojovića.

Akademski vajar Nebojša Savović - Nes, iz Gornjeg Milanovca, sa saradnicima, privodi kraju klesarske radove na kamenoj vertikali, visine 2,5 metara, poput tradicionalnih krajputaša.

Na vrhu spomenika je krstoliki prorez, otvoren ka nebu, sa ocilima i golubom raširenih krila, dok će u dnu spomenika biti reljefni lovorov venac i epitaf: "Odbranili ste otadžbinu i ostavili potomstvu u amanet". Uskoro će biti obogaćena zbirka u Zavičajnom muzeju, otvorenom pre šest godina, u kojoj su četiri postavke, od praistorije do Velikog rata.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije prihvatilo je projekte Muzeja i Opštine i izdvojilo 3,5 dinara za adaptaciju dela prostora (desno krilo prizemlja), opremanje i obezbeđenje eksponata.

"Za pripremu spomen-sobe i izložbe angažovan je tim istoričara i muzejskih savetnika, od kojih su neki i van naše ustanove. U toku su konzervatorski radovi u ateljeima, izrada kopija ili replika eksponata u radionicama, zatim likovno oblikovanje eksponata, pripremaju se vitrine", kaže Slavica Stefanović, direktor Narodnog muzeja u Užicu.

Za neki dan biće predočeno šta će sve svedočiti o životnom i ratničkom putu vojvode Bojovića, decenijama zaboravljenog slavnog zemljaka, koji je pod zastavom otadžbine proveo 46 godina i koje će slike, zapisi i druga dokumenta iz skrivnica i arhiva, gde su, na žalost, našim grehom i nemarnošću ostavljeni - ugledati svetlost dana.

Nepravda se ispravlja u poslednji čas, da izložbe podsećaju naraštaje na ratne strahote, patnje naroda i učešću Novovarošana u jedinicama koje su, posle golgote - vaskrsle i vratile slavu srpskom oružju i slobodu porobljenoj otadžbini.

"Beleg junacima otadžbine i dve trajne postavke su kruna naše upornosti u podsećanju na nedopustiv zaborav i nemar lokalnih vlasti, države i ustanova, ali i niza manifestacija u kojima smo dali doprinos obnavljalju pamćenja na pretke i negovanje sećanja na junake otadžbinskih ratova", ističu u Udruženju potomaka ratnika 1912-1920. godine "Vojvoda Petar Bojović".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...