NEKI U SOVI VIDELI NEŠTO DRUGO! VAJAR IMAO DOBRU NAMERU DA SE ODUŽI KIKINDI: Jovan pravi novu skulpturu (FOTO)
Foto: S.U.

postavljena na kružnom toku

NEKI U SOVI VIDELI NEŠTO DRUGO! VAJAR IMAO DOBRU NAMERU DA SE ODUŽI KIKINDI: Jovan pravi novu skulpturu (FOTO)

Srbija -

KIKINDA- Jovan Blat, poznati kikindski vajar, podario je gradu sova i najvećem zimovalištu sova ušara na svetu, originalan simbol monumentalnih dimenzija.

On je u terakoti napravio 2,4 metara visoku stilozovanu sovu koja je postavljena na kružnom toku, na ulazu u Kikindu.

foto: S.U.

Međutim, samo nakon nekoliko dana, našli su ne neki koje je skulptura asocirala na razne stvari, pa čak i na muški polni organa.

Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra” i idejni tvorac svetski poznatog simpozijuma skulpture u terakoti “Terra”, kaže za Kurir da su ovakvi komentari, najblaže rečeno, neprimereni i nedobronamerni.

foto: S.U.

"Moram da kažem da ovu stilizovanu skulpturu sove nije uradio neki amater. Jovan Blat je završio Likovnu akademiju u Temišvaru, a potom i master studije. Namera nam je bila da i na ovaj umetnički način Kikindu prikažemo kao zvanično najveć urbano staništa sova na svetu. Zbog tog fenomena, u dva navrata, u Kikindi je boravila i ekipa BBC. Zaista mi je neshvatljivo da postoje “maštoviti” ljudi koje ova skulpura asocira na nešto drugo. Toga je, nažalost, uvek bilo. Uostalom, kad je reč o jednostavnim formama mnogi imaju različite asocijacije, pa tako i da u svakom fabričkom dimnjaku vide muški polni organ", jasan je Slobodan Kojić za Kurir, dok autor skulpture sove Jovan Blat ne želi da se bavi negativnim komentarima.

Ružić o skulpturi

Naši stručnjaci su 2009. otkrili da u centru Kikinde zimuje najveće jato na planeti od čak 743 sova. Ekipa BBC je početkom godine zabeležila priču o čuvenim kikindskim sovama, a to su uradili i 2015. Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, najzaslužniji je za popularizaciju Kikinde kao najvećeg urbanog staništa sova na svetu:

-Video sam ranije skulpturu dok još nije javno izložena. Mogu reći da izgleda fenomenalno i da je, koliko je meni poznato, to najveća skulptura sove u Evropi. O glupim komentarima ne bih trošio reči. Neka se svako potrudi da nešto lepo uradi za svoj grad. Onda možemo da pričamo- jasan je Ružić.

On nam je ranije potvrdio da je za njenu izradu utrošio oko 500 kilograma gline i da namerava da napravi novu skulpturu.

"Ovu skulpturu sam završio još maja prošle godine, ali je tek prošle nedelje zauzela planirano mesto. Želim da napravim pravu sovu ušaru koja će zameniti sadašnju stilizovanu. Do toga bi moglo da dođe već na proleće. Verno prikazana sova ušara biće visoka između dva i 2,4 metra", otkrio nam je Jovan koji je svojevremeno napravio i karikature rok legendi, a na ideju došao nakon koncerta Rolingstonsa. Postavku su predvodili Mik Džeger i Kit Ričards, a izvajao sam Igi Popa, Džon Bon Džovija, Elvisa Prislija, Tinu Tarner.

(Kurir.rs/S.Urošev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track