BESPLATNO TESTIRANJE NA HIV U SUBOTICI: U Severnobačkom okrugu ove godine inficirano četvoro, testirani i zatvorenici
Foto: Nebojša Mandić

važno je otkriti na vreme

BESPLATNO TESTIRANJE NA HIV U SUBOTICI: U Severnobačkom okrugu ove godine inficirano četvoro, testirani i zatvorenici

Srbija -

SUBOTICA – U Subotici je organizovano za građane besplatno testiranje na HIV, a testirani su i zatvorenici u Okružnom zatvoru u Subotici, uz podršku Ministarstva pravde Srbije, gde decembarsko testiranje ukazuje, da nema novih slučajeva osoba inficiranih HIV-om.

"Međutim, u Severnobačkom okrugu, tokom ove godine, registrovane su četiri novootkrivene HIV pozitivne osobe, pa je od početka praćenja infekcije, u SBO ukupno 69 HIV inficiranih. Trenutno, oko 50 osoba živi sa HIV-om, a procenjuje se da još oko 15 osoba ima infekciju, a da to ne znaju, jer se nisu testirali”, kaže za Kurir Vladimir Antić, izvršni direktor USOP-a(Krovnog saveza koji se bavi prevencijom HIV-a).

"Sada su testirane 22 osobe u Subotici i 27 zatvorenika, koji su se dobrovoljno javili da provere svoje zdravlje u subotičkom zatvoru, a testirane osobe su negativne na HIV infekciju. Iako je testiranje i u Subotici besplatno, anonimno i kratko traje, zabrinjava činjenica da se veoma mali broj građana odlučuje na testiranje”, kaže Antić.

Dodaje, da se sa HIV-om danas živi, ukoliko se otkrije na vreme, te osobe mogu da prožive ljudski vek, da uz pomoć terapije podignu svoje zdravlje i postanu neinfektivni. Antić ističe, da su stigma i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om u Srbiji veće u manjim sredinama.

"Nakon 10 godina rada na prevenciji i pomoći oniima koji žive sa HIV-om i AIDS-om, udruženju građana "Stav +" iz Subotice preti gašenje, iako je država zvanično preporučila lokalnim samoupravama, da ulažu u te programe, jer je globalni cilj, da se do 2030. godine zaustavi AIDS. Za "Stav +" 2018. godine opredeljeno je svega 60.000 dinara, po čemu je Subotica na poslednjem mestu u Srbiji, dok recimo, Pančevo i manji gradovi odvajaju desetostruko više sredstava” kaže Antić.

Novi slučajevi HIV-a u Srbiji

Od 130 novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om, od januara do novembra 2018. godine, 56 osoba je iz Beograda, 40 iz Vojvodine, a trećina je iz ostalih okruga centralne Srbije (34 osobe). Registrovano je 12 puta više muškaraca, 120 muškaraca prema 10 žena. Većina novootkrivenih HIV pozitivnih ima od 20 do 49 godina (96 osoba), od kojih je svaka četvrta osoba, 35 osoba, uzrasta 20–29 godina. Kod 116 osoba HIV je prenešen seksualnim odnosom, od kojih su 94 muškarca prijavili rizične analne seksualne odnose sa drugim muškarcima, a jedna putem droga.

On navodi primer, da je „Stav plus” imao slučaj, da je pomagao u brizi o obolelom detetu sa HIV-om, smeštenom u jednoj subotičkoj ustanovi.„To dete nije napredovalo u razvoju koliko je moglo, jer je zbog bolesti, bez potrebe bilo izolovano, približavali su mu se u „skafanderima”, zbog straha i neznanja kako se bolest prenosi”, kaže Antić.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” navodi da „od početka epidemije, 1985. godine, do novembra 2018. godine u Srbiji je registrovano 3797 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 1943 osobe obolele od AIDS-a (51 posto svih registrovanih HIV pozitivnih osoba), dok je 1235 osoba inficiranih HIV-om umrlo (1122 od AIDS-a, a 113 od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom).

U periodu januar–novembar 2018. godine u Srbiji je 130 osoba novoinficiranih HIV-om, što je više nego u istom periodu prošle godine (105 osoba), kada je kod 41 osobe novodijagnostikovan AIDS (sida), dok je 12 osoba umrlo od AIDS-a”.

"Prema zvanično dostupnim podacima, u Srbiji trenutno žive 2562 osobe kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da još oko 800 do 1000 osoba ne zna da ima tu infekciju”, kaže Antić.

(Kurir.rs/N. H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track