MILANOVČANI U ČUDU, DESPOTOVICA TEČE SKROZ CRVENA: Ujutru smo videli da je reka crvena! Preplašeni smo, ko zna šta je iscurilo (FOTO)
Foto: čitalac Kurira

inspekcija odmah izašla na lice mesta

MILANOVČANI U ČUDU, DESPOTOVICA TEČE SKROZ CRVENA: Ujutru smo videli da je reka crvena! Preplašeni smo, ko zna šta je iscurilo (FOTO)

Srbija -

GORNJI MILANOVAC - Reka Despotovica, koja protiče kroz Gornji Milanovac, juče je bila potpuno crvena, a Kurir je došao u posed fotografija na kojima se vidi kako se crvena tečnost, zasad nepoznatog sastava i porekla, ispušta u reku.

foto: Pritnscreen/Pink

Stanovnici Gornjeg Milanovca su uplašeni jer se ne zna šta je tačno ispušteno u reku i kolika je to opasnost po životnu sredinu.

Crvena boja se širila iz gornjeg toka reke na gradskom području, pa su stanovnici zabrinuti jer se i dalje ne zna šta je tačno ispušteno u reku i da li to predstavlja opasnost po životnu sredinu, ljude i životinje.

- Ujutru smo videli da je reka crvena! Preplašeni smo. Ko zna kakve hemikalije su iscurile i šta će se desiti - zabrinuto su nam rekli meštani.

foto: čitalac Kurira

Prema nezvaničnim informacijama iz lovočuvarske službe u Gornjem Milanovcu, crvena boja nema nikakav karakterističan miris i nije primećeno da je došlo do uginuća ribe, pa se procenjuje da tečnost nije toksična.

Iz kabineta predsednika opštine Gornji Milanovac saopštili su da je nadležna inspekcija za zaštitu životne sredine odmah izašla na teren kako bi utvrdila uzorak.

Filip Radović, Agencija za zaštitu životne sredine NIKO NAM SE NIJE OBRATIO

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, kaže da im se republički inspektor za zaštitu životne sredine još uvek nije obratio.

- Kad nam se bude obratio, mi ćemo reagovati momentalno i u roku od dva-tri dana imaćemo rezultate analiza, nakon čega ćemo obavestiti javnost i inspektoru dostaviti rezultate analiza kako bi preduzeo dalje mere - kaže Radović.

- U sredu ujutru, po uočavanju promene boje vode u reci Despotovici, lokalna samouprava je odmah reagovala. Opštinski inspektor za zaštitu životne sredine je zajedno s referentom u oblasti komunalne delatnosti opštine Gornji Milanovac izašla na teren, fotografisala zatečeno stanje i obavestila republičkog inspektora za zaštitu životne sredine zaduženog za vode. Analiza koja bude stigla od inspektora trebalo bi da otkrije zagađivača - navodi se u saopštenju.

Generalni direktor kompanije „Metalac a. d.“ Aleksandar Marković saopštio je da oni nisu utvrdili nijedan izvor zagađenja, niti kvar na svom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

foto: čitalac Kurira

- I sami smo bili šokirani, hitno smo reagovali i proverili ono što je bilo do nas. Ekipe i dalje dežuraju i proveravaju neprestano ispravnost svih prečistača. Sačekaćemo izveštaj nadležnih organa i postupiti u skladu sa zakonom i sa politikom naše kuće - rekao je Marković.

(Kurir.rs/J. P. - M. V./Foto: Čitalac Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track