NEVEROVATAN PROBLEM POŠTENOG NIŠLIJE: Jedanaest godina moljaka državu da joj vrati stan koji je dobio posle NATO bombardovanja
Ilustracija, Foto: Shutterstock

verovali ili ne

NEVEROVATAN PROBLEM POŠTENOG NIŠLIJE: Jedanaest godina moljaka državu da joj vrati stan koji je dobio posle NATO bombardovanja

Srbija -

Porodici Višeslava Mladenovića iz Medoševca na Đurđevdan 1999. godine NATO bombe su porušile dom, ali ih je država već krajem godine uselila u novosagrađenu zgradu palih boraca podno Vinika, koju je sagradila republička Direkcija za izgradnju Srbije.

Deset godina kasnije po istom osnovu dobili su kuću u Novom Selu, uz obavezu da vrate stan. Međutim, već 11 godina Višeslav pokušava da vrati ključeve stana u kome ne živi i koji mu ne pripada - ali nema kome! I to nije kraj njegove agonije, jer praktično nije vlasnik ni kuće u kojoj živi sve dok se ne okončaju procedure posle kojih bi mogao da se uknjiži kao vlasnik.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prvo žrtve bombardovanja, a zatim sistema, većina od 44 porodice već 20 godina ne može da reši imovinska pitanja sa državom. Činjenica je da imaju krov nad glavom, ali u praksi nisu vlasnici, tako da ne mogu raspolagati onim što im je po pravdi i pravu pripalo.

- Meni taj stan ne treba, jer sam dobio kuću. Neću kao pojedini da ga iznajmljujem, jer ne bi bilo pošteno. Hoću samo ono što mi pripada, a to je da se upišem kao vlasnik kuće od 40 kvadrata koju sam dobio zato što mi je NATO porušio dom. I da predam ključeve stana koji je do sada bio nekoliko puta obijan, a ja ne mogu da snosim odgovornost - kaže Višeslav, koji je svestan da je jedan od malobrojnih koji državi hoće nešto da vrati.

Ogorčeno nastavlja svoju priču:

- Kada sam dobio kuću, u rešenju je pisalo da se moram iseliti iz stana u roku od 30 do 60 dana i mi smo to ispoštovali. Nisam mogao da verujem da ću više od jedne decenije moljakati državu da joj vratim ključeve od tog istog stana!

POMOĆ Višeslav Mladenović u razgovoru sa načelnicom Nišavskog okruga Draganom Sotirovski

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Višeslav nije jedini koji je nezadovoljan, jer niko od stanara ne može da se upiše kao vlasnik. Razlog je jednostavan - objekat nikada nije uknjižen. Starini Savi Krstiću iz Medoševca porušen je dom od 120 kvadrata, a njega i suprugu Slobodanku smestili su u stan od 42 kvadrata, s tim da treba da dobije još jedan iste kvadrature.

- Ne znam da li ćemo doživeti da budemo obeštećeni kako smo potpisali sa državom. Činjenica je da imamo gde da živimo, ali i da nam pripada još jedan stan. Vidimo da neki te stanove koriste, iako su dobili i kuće i to nas boli - kaže Krstić.

Otvaranje ovog pitanja je prava Pandorina kutija, jer su neke porodice iskoristile činjenicu da su bili oštećeni, pa su im kuće u međuvremenu renovirane o trošku države i donatora, ali su zadržali i stanove.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski kaže da će u rešavanje ovog pitanja morati da se što pre uključe državni organi i lokalna vlast, ali i pravobranilaštvo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

- Višeslav je jedan od retkih poštenih sugrađana koji hoće da vrati ključeve stana i svaka mu čast na tom gestu. Već sam razgovarala sa svima koji treba da se uključe u rešavanje statusa sporne zgrade i stanara - kaže Sotirovski.

Kad su se useljavali u zgradu, gradonačelnik Niša je bio Smiljko Kostić koga je zamenio Miloš Simonović, a zatim je došao Zoran Perišić, dok je aktuelni Darko Bulatović.

- Svi su upoznati sa ovim problemom, ali im se završi mandat a nama se problem ne reši - kažu stanari.

(Kurir.rs/Večernje novosti, D.Alihodžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track