Pazarci odblokirali put, sutra ponovo protest

Žedni

Pazarci odblokirali put, sutra ponovo protest

Srbija -
Iako im se niko od nadležnih sa kojima su želeli da razgovaraju nije obratio, meštani su prekinuli protest jer su, kako kažu, u pitanju ipak putevi od regionalnog značaja

BEOGRAD - Meštani naselja Deževski put obustavili su oko 15 časova protest koji su organizovali zato što već više od dvadeset dana nemaju vodu, odblokiravši stari put Novi Pazar - Raška i glavni magistralni put Novi Pazar - Kraljevo.

Jedan od meštana ovog novopazarskog naselja Momir Cvetković rekao je da su meštani, iako im se danas niko od nadležnih sa kojima su želeli da razgovaraju nije obratio, prekinuli protest jer su u pitanju ipak putevi od regionalnog značaja.

On je dodao da će meštani večeras održati sastanak radi dogovora o daljim koracima, ali da će sutra ujutru protest ipak biti nastavljen. Inače, stanovnici ovog naselja su jutros kontejnerima blokirali stari put Novi Pazar - Raška, a sa druge strane, njih oko 50 blokiralo je glavni magistralni put Novi Pazar -Kraljevo.Saobraćaj je bio obustavljen i propuštala su se samo kola Hitne pomoći.

Meštani su istakli da već više od dvadesetak dana nemaju vodu, da dežuraju noću kako bi makar i malo mogli da je sakupe, ali da je i to uzalud.

Kako su rekli, snalazili su se tako što su na gradskim česmama prikupljali vodu i koristili je za svoje potrebe.

Na lice mesta došao je pomoćnik gradonačelnika Mihad Hasanović koji je rekao da je inspekcija obišla ovo naselje prošle nedelje i utvrdila da je protok vode dobar i da iznosi 13 litara u sekundi.

Inače, u Novom Pazaru se vrši rekonstrukcija vodovoda, pa su uvedene i restrikcije, a dosta naselja je više dana bez vode.

Direktor Vodovoda: Problem je nenamenska potrošnja vode

Glavni problem u snabdevanju vodom novopazarskog naselja Deževski put je nenamenska potrošnja vode, rekao je direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Hanefija Brničanin.

Kako kaže, takva problematika se ne rešava na ulicama i blokadom magistralnih puteva, a Deževski put i Postenje su dva gradska naselja koja broje oko 700 domaćinstava.

"Svake noći tu se upumpa oko 1.150 kubika vode, uz pomoć crpne stanice jer ta naselja pripadaju drugoj visinskoj zoni i snabdevaju se vodom preko pumpe", rekao je on, ukazujući da je to prevelika količina vode za snabdevanje 700 domaćinstava.

Osnovni razlog problema vodosnabdevanja je nenameska potrošnja vode, rekao je Brničanin i dodao da su nekoliko noći organizovane ekipa "Vodovoda" u saradnji sa inspekcijskim službama i angažovanjem dva policajca bile ne terenu što je dalo rezultate tako da se situacija popravila čak i u krajnjim kućama u naselju Deževski put.

"To znači da neko mora da stražari da bi onih koji nenamenski troše vodu bilo što manje", istakao je direktor "Vodovoda".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track