Najnovije vesti

ČUDNA NEKA MODA U NOVOM PAZARU, ČAK 137 PAZARACA PROMENILO IME U 2018: Zahtevi se podnose na šalterima 8 i 9, sve je gotovo za mesec dana, a ovaj uslov mora da bude ispunjen
Foto: Aleksandar Jovanović

uslovi ove godine stroži

ČUDNA NEKA MODA U NOVOM PAZARU, ČAK 137 PAZARACA PROMENILO IME U 2018: Zahtevi se podnose na šalterima 8 i 9, sve je gotovo za mesec dana, a ovaj uslov mora da bude ispunjen

Srbija

NOVI PAZAR - Tokom prethodne godine 137 Novopazaraca promenilo je ime ili prezime na osnovu zahteva Odeljenju za opštu upravu pri lokalnoj samoupravi, objavio je danas novopazarski radio Sto plus.

Rukovodilac ovog Odeljenja Marko Slavković rekao je da su u širokom spektru razloga za ovakav potez građani najčešće navodili razloge verske i emotivne prirode.

foto: Filip Plavčić

"Podnosilac zahteva može biti osoba na koju se ti podaci odnose, njegov zakonski zastupnik ili punomoćnik. Zahtev se podnosi na šaltrima broj 8 i 9, a sam postupak promene imena i prezimena traje najviše mesec dana", rekao je Slavković tom radiju.

On je dodao da je broj Novopazaraca koji su prošle godine promenili ime ili prezime nešto manji u odnosu na pretprošlu godinu, jer su uslovi stroži.

"Nakon podnošenja zahteva sledi opsežno ispitivanje i prikupljanje podataka o tome da li ta osoba može da promeni ime. Podatke dobijamo iz Policijske uprave, Osnovnog suda, Poreske uprave, Centra za socijalni rad. Osim toga, obraćamo se i ministarstvu koje nam šalje podatke da li je ta osoba, na osnovu sporazuma o readmisiji, vraćena sa teritorije neke od zemalja Evropske unije. Dakle, zahtev se odobrava samo osobama koje potpuno čiste", rekao je Slavković.

foto: Aleksandar Jovanović

On je istakao da bi se zloupotrebom zakona i izigravanjem zakonodavca smatralo to da neko želi ime da promeni u drugo koje je u suprotnosti sa moralom i mesnim običajima, odnosno "u neko koje nije karakteristično za područje naše zemlje i šireg regiona".

"Zakon je dao pravo čoveku da može više puta da promeni ime ili prezime, ali je dao i obavezu i diskreciono pravo ovlašćenom službenom licu, koje vodi postupak, da u slučaju da primeti da dolazi do izigravanja zakona zahtev odbije. Na negativno rešenje stranka ima pravo žalbe drugostepenom organu, odnosno resornom ministarstvu, koje je do sada u veoma malom broju slučajeva drugačije postupilo od našeg službenika", rekao je Slavković.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...