KRALJEVČANI SE ŠALE I KAD IM NAJTEŽE: Ovako su se sprdali sa Bugarima u Prvom, a posle pravili Društvo maloumnika i budala u Drugom svetskom ratu
Foto: Kurir/J.S.

dan šale

KRALJEVČANI SE ŠALE I KAD IM NAJTEŽE: Ovako su se sprdali sa Bugarima u Prvom, a posle pravili Društvo maloumnika i budala u Drugom svetskom ratu

Srbija -

Da su Kraljevčani oduvek bili dobre šaljivdžije, potvrđuju i šale vrsnih satiričara iz ovog grada koje se i dan danas pripovedaju, ali je najupečatljivija ona novinarska koja se dogodila pre desetak godina kada je na Radio Kraljevu, 1. aprila, objavljena radijska vest da je sa spomenika vojniku Milutinu u centru grada “pala” kapa sa glave, a građani, u neverici, pojurili da to i lično vide i provere.

Svaki rat, bez obzira sa kojim ciljem se vodi, zna se, ne donosi ništa dobro ni osvajačima niti braniteljima, ali vojska na raznim ratištima uvek i u najtežim uslovima smogne snage i da se našali, ma kako njen položaj jadno i teško izgledao. Tako, na primer, iz Prvog svetskog rata beležimo izjavu heroine nedostignutih vojničkih i ljudskih vrednosti i najodlikovanije žene Velikog rata - Milunke Savić, srpske Jovanke Orleanke, kako su je zbog hrabrosti i požrtvovanja često nazivali.

- Ali, u ratu ima i smešnih i veselih stvari. Da vojnik u ratu, kad nema borbe, ne zapeva, da se ne našali i ne izvede neku ujdurmu, načisto bi poludeo. Znali smo u pozadini da pohvatamo mačke i pse i da im za repove zavežemo prazne konzerve i da ih posle pola noći, kad je najslađi san, pustimo ka bugarskim rovovima i opalimo plotun. Zveče one konzerve u mraku, a Bugari misle da je napad, pa do zore besomučno pucaju, a mi legnemo i spavamo...Meni je najsmešnije bilo kad bi me vojnici oslovljavali po propisu: “Gospodine naredniče”, ili kad bi u susretu sa mnom okretali glavu, kao bajagi, nisu me videli, kad uteknu da me ne pozdrave vojničkim pozdravom - da im se drugovi ne bi rugali što su pozdravili žensko, ispričala je jednom prilikom Milunka Savić.

foto: Kurir/J.S.

Tokom Drugog svetskog rata u okupiranom Kraljevu, 1. aprila 1943. godine, a povodom Dana šale, napravljena je „specijalna legitimacija“. Samo za ovu “priliku”, tada su odštampane članske karte “Društva maloumnika i budala”, kako piše ispod zaglavlja - “prezrelih za duševne bolnice - Kraljevo”. Članska karta sa rednim brojem 2, važila je za Kraljevčanina Nikolu K., rođenog 1.11.1924. godine u Krivolaku (Bugarska) i, prema bračnom stanju - razvedenog.

Da prvoaprilska šala iz 1943. godine bude još neverovatnija, ona nosi datum izdavanja 1. april 1943. godine, ali na ovoj iskaznici stoji da je pomenuti Kraljevčanin „stupio u članstvo“ tek 23. maja 1943. godine. U članskoj karti piše još i ovo: “Navedeni maloumnik je član ovog društva i ima sve privilegije ludaka. Može lupati gluposti u svakoj prilici i svakom dobu”. U potpisu - taj i taj, predsednik.

(Kurir.rs/J. Slijepčević/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track