USKORO SVEČANO USELJENJE: Trideset stanova za izbegla lica u Lozničkom Polju
Foto: T.Ilić

završena gradnja zgrade

USKORO SVEČANO USELJENJE: Trideset stanova za izbegla lica u Lozničkom Polju

Srbija -

LOZNICA – Prva zgrada sa 30 stanova u koju će biti useljene izbegle osobe iz BiH i Hrvatske završena je u Lozničkom Polju, a njeno svečano useljenje trebalo bi uskoro da bude upriličeno, potvrđeno je iz Komesarijata za izbeglice i migracije Grada Loznice.

Novi stanari imaće na raspolaganju 14 stanova od oko 30 kvadrata, šest od oko 40 i deset stanova površine oko 50 kvadrata. Izbegle porodice u prvih šest meseci plaćaće zakup dobijenih stanova, a posle toga mogu potpisati ugovore sa Gradom Loznicom za kupovinu na 25 godina.

Odmah do završene u blizini železničke stanice u toku su radovi i na zgradi sa duplo više stanova. Od njih 60 pola će biti za zakup sa mogućnošću kupovine, a pola za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, ali ta lica ne mogu postati vlasnici stanova i ugovore će sklapati sa lozničkim Centrom za socijalni rad.

foto: T.Ilić

Do kraja godine i ta zgrada treba da dobije stanare pa će u oba objekta, biti ukupno 90 stanova, svi za izbegla lica iz BiH i Hrvatske u sklopu Regionalnog stambenog programa. Na Lagatoru do kraja godine treba da počne gradnja još jedne, četvrte zgrade sa 30 stanova za zakup sa mogućnošću kupovine. Tako do kraja naredne godine 120 porodica treba da dobije nove stanove, 90 sa mogućnošću kupovine i ostatak na korišćenje.

Oko 500 osoba u Loznici je u produženom izbegličkom statusu dok je 174 interno raseljenih sa Kosova i Metohije, a ovde je i jedanaest povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji. U lozničkom kraju, procenjuje se, živi ukupno oko četiri i po do pet hiljada osoba koje su nekada imale izbeglički status.

Kurir.rs/T.Ilić/Foto: T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track