OSAM GODINA RADA MUZEJA JEZIKA I PISMA U TRŠIĆU: Vuk Karadžić je pisao - kod svakoga su naroda najsvetije ove tri stvari: zakon, jezik i običaji
Foto: T.Ilić

čuvari nasleđa

OSAM GODINA RADA MUZEJA JEZIKA I PISMA U TRŠIĆU: Vuk Karadžić je pisao - kod svakoga su naroda najsvetije ove tri stvari: zakon, jezik i običaji

Srbija -

LOZNICA – Loznički Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić“ obeležio je 22.4. osam godina postojanja i rada Muzeja jezika i pisma u Tršiću, a tim povodom je po šesti put priređen program ‘’Jezik u (ne)materijalnom kulturnom nasleđu’’.

U kaligrafskoj radionici je otvorena izložba ‘’Zapisi u glini’’ Aranke Mojak, koja je svoje keramičke skulpture inspirisane našim jezikom i pismom pre dve godine darovala Centru za kulturu za zbirku Muzeja jezika i pisma, dok je predavanje o srpskim rodoljubivim pesmama iz vremena Velikog rata održala dr Sanja Ranković, sa Katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

foto: T.Ilić

Unesko je ovu godinu proglasio za Međunarodnu godinu ugroženih jezika koji nestaju. Gubitak jednog jezika nije samo gubitak za njegove govornike već i za ceo svet. Muzej jezika i pisma tokom svog osmogodišnjeg postojanja u znamenitom mestu Tršić nastoji da kroz svoje programe neguje različite nivoe postojanja srpskog jezika kao i njegovog odnosa sa ostalim jezicima sa kojima stupa u komunikaciju, navode iz Centra za kulturu. Jezik koji traje i menja se u zapisima i izvan njih je jezik koji menja i iznova stvara svet.

- Zato je i Vuk Stefanović Karadžić, u skladu sa vremenom u kojem je stvarao, o značaju jezika i nematerijalnog kulturnog nasleđa zapisao kao opomenu: Kod svakoga su naroda najsvetije ove tri stvari: zakon, jezik i običaji; tim se narodi jedan s drugim rođakaju i jedan od drugog razlikuju. Kad narod izgubi te tri svetinje, on izgubi i svoje ime – saopšteno je povodom osam godina Muzeja jezika i pisma u Tršiću, rodnom selu Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track