PUNE RUKE ŽIVOTA: Iskustvo generacije lekara u vranjskoj ginekologiji sačuvano od zaborava
Foto: T.S.

Veliko interesovanje publike za promociju monografije

PUNE RUKE ŽIVOTA: Iskustvo generacije lekara u vranjskoj ginekologiji sačuvano od zaborava

Srbija -

Monografija „Pune ruke života“, ginekologija i akušerstvo Vranja u matici vremena, autorke doktorke Marine J. Janjić promovisana je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

„Ona je svojim radom otrgla od zaborava mnoge ljude i događaje koji su vezani za našu akušersko ginekološku službu u Vranju i vranjskom kraju“, rekla je na promociji dr Gordana Đorđević, načelnica Službe za ginekologiju vranjskog Zdravstvenog centra i predsednica podružnice Srpskog lekarskog društva u Vranju.

Srpsko lekarsko društvo je i izdavač ove monografije. Doktorka Marina J. Janjić rođena je u Vladičinom Hanu. Osnovnu i srednju školu završila je u Vranju, a Medicinski fakultet u Nišu, gde je završila i magistarske studije. Nakon specijalizacije radi na Odeljenju za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice u Vranju. Ima zvanje primarijusa.

foto: T.S.

Pored lekarske prakse bavi se naučno-istraživačkim radom i istorijom književnosti.

„Cilj monografije je da prikaže razvoj ginekološko- akušerske misli i prakse u vranjskom kraju od nemanjićkog vremena do današnjih dana. Ova knjiga je nastala iz potrebe da se sačuva od zaborava, kao dragoceno iskustvo, sve ono što su samopregorno generacije lekara, ginekologa-akušera, neonatologa, babica i nemedicinskog kadra u vranjskoj ginekologiji činili, „dočekujući“ nove Vranjance i Vranjanke, radujući se njihovom prvom plaču.

Ovo je način i da im odam priznanje i zahvalnost, jer su oni deo svog života ugradili u razvoj ovog odeljenja“, rekla je autorka dr Janjić. Predsednik Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva dr Zoran Vacić je naglasio da je autorka dala jedan dobar putokaz za pisanje o ovoj temi u bilo kom drugom mestu.

foto: T.S.

Recenzent dr Vukašin M. Antić je istakao da sve što je napisano je duboko proživljeno i dokumentovano.

„Na takvim osnovama je sazdana ova knjiga. Tako su ginekolozi vranjske Bolnice naslikani toplim bojama sa puno ljubavi i razumevanja za njihove ličnosti i dela“, rekao je na promociji dr Antić.

Galerija Narodnog muzeja bila je puna do poslednjeg mesta, vranjska publika pokazala je veliko interesovanje za promociju monografije „Pune ruke života“.

Kurir.rs/T.S./Foto: T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track