OVAJ KRALJEVČANIN JE BIO VOZAČ AL KAPONEA: Evo ko su Srbi koji su pre 205 godina među prvima otišli u Ameriku
Foto: Profimedia

mnogi su postali zaslužni građani sad

OVAJ KRALJEVČANIN JE BIO VOZAČ AL KAPONEA: Evo ko su Srbi koji su pre 205 godina među prvima otišli u Ameriku

Srbija -

KRALJEVO - Da su Kraljevčani od početka 20. veka masovno naseljavali Sjedinjene Američke Države svedoče originalni spiskovi putnika, ispisani rukom, koji se, zajedno sa fotografijama brodova, čuvaju u Muzeju imigracije na ostrvu Elis - simbolu ulaska 24 miliona registrovanih doseljenika u SAD, u periodu od 1892. do 1924. godine.

Tako smo među spiskovima putnika, koji su dostupni na Internetu, pronašli i nekolicinu Kraljevčana.

foto: Ellis Island Passenger Records

Mladen Pavlović, 18-godišnji pekar iz Kraljeva, bio je jedan od 2.679 putnika broda “Džordž Vašington” koji su, u potrazi sa boljim životom - “trbuhom za kruhom”, tog 10. avgusta 1910. godine uplovili u njujorkšku luku.

Prema spisku putnika, Mladen Pavlović nalazi se na prvoj stranici - zaveden je pod rednim brojem 6, a njegov identifikacioni broj bio je 101405140269. Od ostalih podataka, navedeno je da ima 18 godina, da je samac, po zanimanju pekar, po nacionalnosti Srbin, rođen u Kraljevu, Servia.

Društvo tokom plovidbe od Bremena (Nemačka) do Njujorka (SAD) pravio mu je još jedan Srbin - Beograđanin Vučko Nikolić, star 30 godina, po zanimanju poslastičar, koji se na spisku putnika nalazio pod rednim brojem 7, sa identifikacioni brojem 101405140270.

foto: Ellis Island Passenger Records

Za obojicu stoji da su bili dobrog zdravlja, crne kose, braon očiju, bez brkova ili brade. Pavlović je put Amerike krenuo sa 37 dolara u džepu, dok je njegov sunarodnik imao pozamašniju svotu novca – “cela” 144 dolara.

Interesantno je da na ovom brodu, sem njih dvojice, nije bilo drugih putnika iz Srbije, a većina prekookeanskih putnika na tom putovanju, inače, bila je mađarskog ili ruskog porekla. Kuriozitet je da je brod bio napravljen samo godinu dana ranije u Nemačkoj, primajući tako u svoja nedra 568 putnika u prvoj klasi, 433 u drugoj i 1.678 putnika u trećoj klasi.

Na Vidovdan 2019. godine navršiće se 205 godina odkad se prvi Srbin, Đorđe Šagić, kasnije nazvan Džordž Fišer, zvanično doselio u SAD. Đorđe je bio borac za nezavisnost Teksasa i Novog Meksika, direktor carine, američki sudija i osnivač prvih srpskih organizacija i crkava u Kaliforniji.

Tokom istorije, mnogi Srbi postali su uspešni i zaslužni građani Sjedinjenih Američkih Država - čak devet kongresmena, šest dobitnika Oskara, četiri dobitnika Pulicerove nagrade i na hiljade heroja američke vojske.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track