Najnovije vesti

NJEGA VUČIĆ STALNO HVALI I POMINJE: Za srpskog Švabu Jerga već znate, a ovo je nemački Srbin Milan Grujić!
Foto: Tanjug/Rade Prelić

čeka ga i orden na sretenje

NJEGA VUČIĆ STALNO HVALI I POMINJE: Za srpskog Švabu Jerga već znate, a ovo je nemački Srbin Milan Grujić!

Društvo

PANČEVO - Milan Grujić, koji je, kako je otkrio predsednik Aleksandar Vučić, posebno zaslužan za dolazak nemačkog ZF u Srbiju, u Pančevo, smatra da je sada našim radnicima da pokažu da umeju da rade na najkvalitetnijim proizvodima, kakvi će izlaziti iz ove visokotehnološke i moderne fabrike.

 

Za kompaniju ZF Grujić radi već 16 godina. Najpre je bio direktor predstavništva ZF u Srbiji, a prošle godine je, zvaničnim dolaskom kompanije, postao direktor privrednog društva "ZF E-mobiliti Srbija d.o.o".

 

 

Grujić je završio Mašinski fakultet u Beogradu, govori engleski i nemački jezik, ima više od 16 godina iskustva u automobilskoj industriji u regionu Jugoistočne Evrope, a za kompaniju ZF je radio isključivo iz Beograda.

 

"Sve ove godine radim za ZF u Beogradu. Kompanija je tražila adekvatnu lokaciju za otvaranje novog pogona i odabrala je Srbiju, jer je dala dobre uslove i pokazala da je u stanju da isprati našu kompaniju i investitora kao što je ZF", rekao je Grujić.

 

O tome da će ga predsednik na Sretenje nagraditi ordenom čuo je juče, na otvaranju fabrike, prvi put, a kaže da je počastvovan i da mu je drago što je predsednik prepoznao njegov trud, rad i angažman.

 

"Dolazak ZF u našu zemlju su prepoznale i druge kompanije koje su zainteresovane da čuju nešto o našem iskustvu u Srbiji i načinu na koji smo ovde brzo završili posao", naveo je Grujcih.

 

Međutim, posao tek predstoji, ističe Grujić, jer je u toku druga faza izgradnje fabrike i sada se treba fokusirati na proizvodnju.

 

Predsednik Vučić je Milana Grujića inače nazvao "nemačkim Srbinom".

 

foto: screennshot Kurir TV

"Kao što ja imam u kabinetu srpskog Nemca, Jorga Heskensa, tako imamo nemačkog Srbina, Milana Grujića. Želim njemu posebno da se zahvalim jer je mnogo pomogao da ZF bude ovde", rekao je predsednik Vučić juče u Pančevu.

 

Mediji su još 2014. godine pisali o Milanu Grujiću, jer se angažovao na prikupljanju pomoći za poplavljene gradove u Srbiji i u regionu. Tada su zaposleni u Nemačkoj firmi ZF samo za jedan dan prikupili 102.650 evra.

 

foto: TV Pink Printscreen

Dolazak nemačkog ZF je najveća proizvodna investicija, vredna ukupno 160 miliona evra i u okviru koje će biti zaposleno više od 1. 000 ljudi. U fabrici će se proizvoditi i autodelovi za Mercedes, Audi, Volvo i druge poznate brendove.

 

Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabrku i njeno proširenje. ZF je uložio 100 miliona evra fabriku u prvoj fazi koja je završena i već je počela druga faza u okviru koje će biti uloženo još 60 miliona evra.

 

foto: Kurir Printscreen

U toj fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači.

 

Potražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

Kompanija, takođe, pravi naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

 

foto: screennshot Kurir TV

To je posle nekoliko decenija prva inostrana investicija u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu, gde ZF donosi radna mesta i znanje za budućnost.

 

ZF je svetski lider u proizvodnji delova sistema za automobile, brodove i železnicu i taj nemački gigant širom sveta zapošljava oko 140.000 radnika, a ima veće prihode od BDP-a mnogih država. Kompanija ZF ima više od 230 proizvodnih lokacija u svetu.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...