SVETSKA ELITA OPERIŠE PO ŠUMADIJI: Čine čuda, nećete verovati za šta su sve sposobni!
Foto: Kurir

sređuju komplikovane slučajeve

SVETSKA ELITA OPERIŠE PO ŠUMADIJI: Čine čuda, nećete verovati za šta su sve sposobni!

Srbija -

Klinički centar „Kragujevac“ uspostaviće saradnju sa Univerzitetskom klinikom u Valensijom. Ova španska bolnička institucija slovi za jednu od najprestižnijih u svetu, a saradnja se uspostavlja na nivou univerzitetskih centara.

foto: Kurir

-Tako zajedno sa Ministarstvom zdravlja Vlade Republike Srbije i RFZO zaokružujemo projekat da se u Srbiji obavljaju i najteže operacije koje su ranije u inostranstvu koštale i po desetak puta više novca. Obavljeno je u proteklom periodu preko 40 operacija najtežih obeljenja kičme kod dece i odraslih, a operacije su uradili svetski priznati hirurzi. Država je uštedela preko četiri miliona evra- kaže prof dr Predrag Sazdanović, direktor KC „Kragujevac“.

Mala Anđela Stanišić operisana u Barseloni

Dr Norberto Ventura, vodeći svetski ortoped za teška oboljenja kičme, operisao je nedavno malu Anđelu Stanišić iz Zemuna u Barseloni. Anđela je rođena sa teškim deformitetom kičme, ima samo 14 kilograma i nije mogla ni da diše, ni da jede od pritisaka unutrašnjih organa. Urađeno je nekoliko pripremnih opercija u Kragujevcu.

-Radi se o teškom slučaju ali je situacija daleko bolja-kaže dr Ventura

Upravo u tom kontekstu posle nedavnih operacija koje je obavio francuski spinalni hirurg profesor Šarl Kort sa Univerzitetske klinike u Parizu, u Kragujevac je prošle nedelje profesor Grueso iz bolnice La paz u Madridu, operisao pacijente koji su do sada operisali kičmu dva do tri puta.

foto: Kurir

-Odrađena su tri vrlo komplikovana slučaja, i pacijenti se osećaju dobro nakon operacije koje je izveo španski doctor. Usvojeno je znanje koje će dalje primenjivati spinalni hirurzi u Kragujevcu. -kaže dr Srđan Vlajović, šef tima kragujevačkih ortopeda koji sarađuju sa vodećim svetskim hirurzima.

Ujedno to je i početak saradnje sa Univerzitetskim Kliničkim centrom u Valensiji, koji jedan od najboljih u Evropi.

Kroz saradnju u glavnom gradu Šumadije ostvaruju se i mnoga prijateljstva.

-Profesor Ventura je oduševljen Srbijom i Srbima, nedavno je sa suprugom posetio Šumadiju i planira da ovde kupi kuću-kaže dr Sazdanović. Inače, ilustracije radi dr Ventura u svetu ortopedije je ono što je Mesi u fudbalu. Stranci ne kriju das u oduševljeni i našim stručnjacima. Nisu krili reči hvale kada je u pitanju dijagnostika i same pripremne radnje pred preko 40 operacija.

- Na jesen potpisujemo ugovor o saradnji na kliničkim i naučnim projektima, a preko leta će gostovati ortopedi iz ove španske bolnice, koji će raditi operacije kolena- kaže dr Vlajović.

foto: Kurir

Inače, ovo je ujedno i temelj za rekonstrukciju Urgentnog centra u Kragujevcu u koji država Srbija ulaže 30 miliona evra. I tu se uspostavila saradnja sa zvanično najboljim Urgentnim centrom u Rusiji. Nedavno je u Kragujevcu boravio Aleksander Perminov, direktor za razvoj Moskovskog gradskog naučno-istraživačkog instituta “Sklifofski”, stručnjak za reinžinjering koji je rekonstruisao zvanično najbolji Urgentni centar u Moskvi, koji pokriva lečenje najtežih slučajeva na teritoriji gde živi 30 miliona ljudi i površinu od pet hiljada kilometara. On je sa dr Sazdanovićem potpisao ugovor o poslovno tehničkoj saradnji.

U Kragujevcu operišu svetska imena iz Univerzitetskih klinika iz Španije i Francuske: doc dr Norberto Ventura, prof.dr Miguel Sanfeliu Ginerr, prof.dr Cesar Hernandez Garciar, prof. dr Manuel Fenandez Gonzalez, prof.dr Fco.Javier Sanchez Perez-Gruesod, Jose Miguel Sanchez Marquez i dr Charles Court.

-Zajedno sa ljudima iz Ministarstva zdravlja sagledana je strategija rada urgentnih centara u budućnosti. U međuvremenu KC “Kragujevac” su, da tako kažem opkolile značajne saobraćajnice, dva koridora i otuda je logično da će ubuduće pored ostalih najteži i najurgentniji slučajevi dolaziti odatle –kaže dr Sazdanović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track