OVOM PLANINOM U SRBIJI ŠETA 20 MEDVEDA: Najstariji se zove Miloš i ima više od 200 kila! Star je više od 10 godina i evo kako izgleda! Uhvaćen je pre nekoliko dana (FOTO)
Foto: EPA/MYKOLA TYS

obeležen i vraćen u prirodu

OVOM PLANINOM U SRBIJI ŠETA 20 MEDVEDA: Najstariji se zove Miloš i ima više od 200 kila! Star je više od 10 godina i evo kako izgleda! Uhvaćen je pre nekoliko dana (FOTO)

Srbija -

U Nacionalnom parku Tara u sredu, 26. juna, bezbedno je uhvaćen, obeležen i pušten nazad u prirodu 20. medved.

Reč je o najstarijoj jedinki koja je do sada uhvaćena na Tari - medvedu starosti preko 10 godina teškom 201,2 kg, koji je dobio ime Miloš.

foto: GZP/Nacionalni park Tara

I ovaj medved je markiran mikročipom i satelitskom ogrlicom pomoću koje će biti praćeno njegovo kretanje u naredne dve godine. U ovom momentu Stručnjaci srpskog tima za monitoring medveda prate kretanje 2 medveda. Sa aktivnostima na monitoringu se nastavlja i u narednom periodu i planirano je hvatanje još jedne jedinke.

Projekat praćenja i zaštite mrkih medveda od 2006. godine sprovodi Biološki fakultet iz Beograda u saradnji sa Nacionalnim parkom Tara, Prirodnjačkim muzejom iz Beograda i uz podršku nadležnih ministarstava. Trenutne aktivnosti se realizuju u okviru regionalnog projekta "Zaštićena područja za prirodu i ljude" koji implementira Svetski fond za prirodu – WWF koji finansira SIDA – švedska razvojna agencija.

Dvanaestogodišnje satelitsko praćenje medveda na Tari i kao i praćenje pomoću foto-zamki, dalo je stručnjacima Biološkog fakulteta i NP Tara obilje podataka za njihovu dalju zaštitu i oporavak ove populacije u Srbiji.

(Kurir.rs/GZS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track