POTPISAN DOKUMENT: Razvijanje saradnje između AP Vojvodine i kineske provincije Hebej
Foto: Pokrajinska vlada

POKRAJINSKA VLADA

POTPISAN DOKUMENT: Razvijanje saradnje između AP Vojvodine i kineske provincije Hebej

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i Je Dongsong, predsedavajući Kineske narodne političke konsultativne konferencije Komiteta provincije Hebej, potpisali su danas, u Novom Sadu, Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje između AP Vojvodine i provincije Hebej.

Dve strane saglasile su se da promovišu i realizuju privrednu saradnju posebno u domenu visokih tehnologija i inovacija, te da realizuju investicione projekte i razmenjuju iskustva u oblastima poljoprivrede, obrazovanja, turizma, kulture, i u svim drugim od zajedničkog interesa, a u skladu s međunarodnim sporazumima koje su zaključile Narodna Republika Kina i Republika Srbija.

„Republika Srbija i NR Kina neguju iskreno i strateško prijateljstvo i partnerstvo. Nakon današnjeg sastanka i potpisanog dokumenta očekujemo da našu saradnju konkretizujemo, i u budućnosti zajednički radimo na mnogim značajnim projektima, od kojih će građani obe pokrajine imati koristi“, rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da je današnji susret korak ka tome da se ostvare direktni kontakti privrednika, razvojnih agencija, privrednih komora, univerziteta i turističkih organzacija, kako bi, kako je istakao, otpočela što intenzivnija i produktivnija saradnja na svim poljima.

Na sastanku je dogovoreno da u novembru privredna delegacija Vojvodine bude gost Sajma digitalnih tehnologija koji se održava u toj provinciji, a da privredna delegacija Hebeja poseti Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, rekao je predsednik Mirović i podsetio da AP Vojvodina ostvaruje saradnju sa 39 pokrajina, regiona i provincija iz celog sveta.

foto: Pokrajinska vlada

Je Dongsong izjavio je nakon sastanka održanog u Pokrajinskoj vladi da je potpisano Pismo o namerama dokument koji je otvorio nova vrata u odnosima provincije Hebej i AP Vojvodine, ističući da je Srbija strateški partner Narodne Republike Kine.

„Privreda, ekonomija, visoke tehnologije i obrazovanje su oblasti u kojima možemo da ostvarimo konkretnu saradnju, i siguran sam da ćemo vrlo brzo početi sa realizacijom svega onoga o čemu smo danas govorili i što smo zacrtali“, rekao je Je Dongsong, podsećajući da se Republika Srbija prva priključila inicijativi „Jedan pojas jedan put“, što, kako je ocenio, dovoljno govori o namerama obe zemlje da stvaramo što čvršće veze i saradnju.

Provincija Hebej jedna je od najrazvijenijih kineskih provincija sa 75 miliona ljudi i bruto domaćim proizvodom od 450 milijardi dolara. Nalazi se u središtu dva najrazvijenija industrijska regiona u Kini i okružuje je glavni grad Peking. Jedna je od lidera u Kini i glavna baza za razvoj Peking- Tianjin industrijskog regiona, najvećeg i najvažnijeg u čitavoj severnoj Kini.

D.G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track