KRAGUJEVČANIN (40) POGINUO U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI, ALI ŠANSU ZA NOVI ŽIVOT DOBILO ČETVORO: Porodica dala saglasnost za doniranje
Foto: KCKG

donor organa

KRAGUJEVČANIN (40) POGINUO U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI, ALI ŠANSU ZA NOVI ŽIVOT DOBILO ČETVORO: Porodica dala saglasnost za doniranje

Srbija -

Kragujevčanin N.P. poginuo je danas u saobraćajnoj nesreći, a zahvaljujući humanoj reakciji porodice, četiri organa su donirana.

Ipak, njegova smrt produžila je čak četiri života, odnosno donirani su njegovo srce, jetra i dva bubrega.

"Zahvaljući porodici, koja je razumela i podržala donaciju organa kao najhumaniji čin, večeras smo spasili četiri života. Donirano je srce, dva bubrega i jetra - ovo je za Kurir potvrdio prof dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra "Kragujevac".

foto: KCKG

Dobrom koordinacijom sa Kliničkim centrom Srbije i Upravom za biomedicinu Ministarstva zdravlja, Kliničkim centrom "Kragujevac" kao najveća donorska bolnica u Srbiji, za godinu dana je obezbedila drugu po redu multiorgansku donaciju.

-Svi medicinski timovi ponovo su pokazali najviši nivo stručnosti, organizovanosti i saradnje. Apelujem na ljude da zaveštaju svoje organe zato što smo se večeras uverili u svu blagodarnost i značaj ovog čina- kaže dr Sazdanović.

Inače, ovo nije prvi slučaj presađivanja srca u Srbiji, pa je nedavno bilo reči o Tamari Dobričić (41), koja je dobila ovaj najvažniji organ dobila od tragično preminule Sofije (15), koja je preminula posle uzimanja ekstazija.

Podsetimo, u Srbiji je 2018. godine usvojen Zakon o presađivanju organa, kojim su svi građani potencijalni donori, izuzev onih koji se za života ne izjasne drugačije, ili ukoliko se drugačije izjasni njihova porodica u slučaju moždane smrti.

(Kurir.rs/D.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja