Najnovije vesti

KRAGUJEVČANIN (40) POGINUO U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI, ALI ŠANSU ZA NOVI ŽIVOT DOBILO ČETVORO: Porodica dala saglasnost za doniranje
Foto: KCKG

donor organa

KRAGUJEVČANIN (40) POGINUO U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI, ALI ŠANSU ZA NOVI ŽIVOT DOBILO ČETVORO: Porodica dala saglasnost za doniranje

Srbija

Kragujevčanin N.P. poginuo je danas u saobraćajnoj nesreći, a zahvaljujući humanoj reakciji porodice, četiri organa su donirana.

 

Ipak, njegova smrt produžila je čak četiri života, odnosno donirani su njegovo srce, jetra i dva bubrega.

 

"Zahvaljući porodici, koja je razumela i podržala donaciju organa kao najhumaniji čin, večeras smo spasili četiri života. Donirano je srce, dva bubrega i jetra - ovo je za Kurir potvrdio prof dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra "Kragujevac".

 

foto: KCKG

 

Dobrom koordinacijom sa Kliničkim centrom Srbije i Upravom za biomedicinu Ministarstva zdravlja, Kliničkim centrom "Kragujevac" kao najveća donorska bolnica u Srbiji, za godinu dana je obezbedila drugu po redu multiorgansku donaciju.

 

-Svi medicinski timovi ponovo su pokazali najviši nivo stručnosti, organizovanosti i saradnje. Apelujem na ljude da zaveštaju svoje organe zato što smo se večeras uverili u svu blagodarnost i značaj ovog čina- kaže dr Sazdanović.

 

Inače, ovo nije prvi slučaj presađivanja srca u Srbiji, pa je nedavno bilo reči o Tamari Dobričić (41), koja je dobila ovaj najvažniji organ dobila od tragično preminule Sofije (15), koja je preminula posle uzimanja ekstazija.

 

Podsetimo, u Srbiji je 2018. godine usvojen Zakon o presađivanju organa, kojim su svi građani potencijalni donori, izuzev onih koji se za života ne izjasne drugačije, ili ukoliko se drugačije izjasni njihova porodica u slučaju moždane smrti.

 

(Kurir.rs/D.Ilić)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...