ŠTA OBUHVATA REHABILITACIJA O TROŠKU FONDA PIO: Besplatna banja za 13.620 penzionera!
Foto: Shutterstock

KURIROV VODIČ

ŠTA OBUHVATA REHABILITACIJA O TROŠKU FONDA PIO: Besplatna banja za 13.620 penzionera!

Društvo -

Standard Na 10 dana odmora, sa plaćenim troškovima prevoza, smeštaja, hrane i lečenja, ove godine ide 300 osiguranika više nego lane

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje će 2019. na besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije poslati 13.620 korisnika penzija, što je za 300 više nego prošle godine.

Gotove rang-liste

Ovo su pokazale konačne rang-liste koje su, nakon završenog konkursa, okačila na oglasnim tablama penzionerska udruženja, objavljeno je u listu Fonda PIO Glas osiguranika.

ČINJENICE ŠTA FINANSIRA FOND

foto: Nebojša Mandić

- troškove smeštaja, pun pansion - troškove prevoza do banje i nazad - odgovarajuću terapiju za 10 dana - troškove smeštaja i prevoza za pratioca slepog lica i pratioca deteta koje koristi porodičnu penziju

Prijavljivanje na konkurs je, podsetimo, trajalo do 21. maja, dok su preliminarne liste bile objavljene 12. juna, nakon čega je tekao petodnevni rok za žalbe. Iz Fonda PIO do zaključenja ovog broja nismo dobili informaciju koliko se ukupno penzionera ove godine prijavilo za besplatan oporavak u ukupno 24 zdravstveno-stacionarne ustanove i banjsko-klimatska lečilišta. Osnovni uslovi za dobijanje desetodnevnog besplatnog banjanja za korisnike starosnih, invalidskih i porodičnih penzija bili su da im penzija ne prelazi 26.324 dinara, da nemaju druga lična primanja, kao i da pravo na besplatnu rehabilitaciju nisu koristili u poslednjih pet godina.

PIO snosi troškove

Svim penzionerima koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju Fond PIO će snositi troškove smeštaja u banji, pun pansion, troškove prevoza do banje i nazad, a ugovorima sa svakom banjom pojedinačno preciziran je obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, čime je obezbeđeno da rehabilitacija bude u svakom pojedinačnom slučaju prilagođena potrebama penzionera. Fond, takođe, pokriva i troškove smeštaja i prevoza za pratioca slepog lica i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad.

ČINJENICE OVO SE DOBIJA U BANJI - lekarski pregled - EKG - laboratorijske analize - specijalistički pregledi - vizite odeljenjskih lekara - najmanje tri vrste terapija

Penzioneri će tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti, što podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, specijalističke preglede i vizite odeljenjskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je određena banja specijalizovana.

Inače, Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija Fonda PIO definisani su način bodovanja i kriterijumi koji utiču na rang-listu. Na prvom mestu je visina penzije, zatim broj godina staža osiguranja, broj godina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć i ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je pravo na porodičnu penziju ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalan život i rad.

NAJTRAŽENIJE BANJE ODMOR ISKORISTI 94 ODSTO PRIJAVLJENIH

foto: Shutterstock

Prošle godine je pravo na besplatnu banju dobilo ukupno 13.320 penzionera, ali je na rehabilitaciju otišao 12.541, odnosno 94 odsto. Najviše penzionera želelo je da ide na oporavak u Vrnjačku Banju, Koviljaču i Banju Kanjiža.

BROJKE 464 miliona dinara izdvojiće PIO za društveni standard 13.320 penzionera išlo je lane besplatno u banje 40.000 penzionera godišnje se prijavi za besplatnu banju 24 banje su na raspolaganju penzionerima

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track