Najnovije vesti

KO PRAVI BOLJI AJVAR: Počelo nacionalno takmičenje, u Brusu ukrstilo varjače 15 ekipa
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

njam

KO PRAVI BOLJI AJVAR: Počelo nacionalno takmičenje, u Brusu ukrstilo varjače 15 ekipa

Srbija

BRUS - Šesta sezona karavana "Izađi mi na teglu", nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvara koje će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika, počela je danas u Brusu i trajaće do 12. oktobra, do kada će karavan obići 33 grada širom Srbij

 

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Duž glavne ulice u Brusu, koja je pretvorena u takmičarski podijum, ekipe su zauzele pozicije na štandovima opremljenim tradicionalnim šporetima na drva, čuvenim "smederevcima", stolovima, stolicama, raznim posudama, kao i osnovnim sirovinama za pripremu ajvara što su obezbedili organizatori.

 

Varjače je ukrstilo 15 ekipa iz Brusa koje su na licu mesta pravile taj srpski brend, a među njima je bila i ekipa "Zlatne ruke Brusa".

 

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vođa tog tima je Živadinka Čajić, višestruka pobednica u pripremanju tradicionalnih jela Brusa i potkopaoničkih sela.

 

"Od 1996. godine vodim svoj tim i uvek je bio pobednički. Na mnogim republičkim takmičenjima smo pobeđivali kako u spremanju tradicionalnih jela, zimnice, slatka, kompota, sokova, alkoholnih pića tako i u pravljenju ručnih radova", rekla je Živadinka koja ima i svoju knjigu - "Tradicionalna jela Brusa i potkopaoničkih sela".

 

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Za pripremu ajvara, kaže, nema tajnog recepta već ga pravi po tradicionalnom receptu.

 

"Kako ga je moja svekrva spremala, naučila sam od nje i kad ga spremim, znam da je dobro i ukusno", kaže Živadinka.

 

U tome joj pomaže suprug Srba, koji je ovoga puta bio zadužen za logistiku - da loži vatru, peče i melje papriku.

 

"Gde je uspešna žena, tu je uspesan i čovek i on mora da je podržava", kaže Srba i dodaje da je tim "Zlatne ruke Brusa" učestvovao i pobeđivao na mnogim takmičenjima.

 

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Karavan "Izađi mi na teglu" je za prethodnih pet sezona obišao 130 gradova, kaže organizator tog takmičenja Ljiljana Vukotić i navodi da će ove sezone obići 33 grada širom Srbije.

 

"Cilj je da pronađemo najbolji recept za ajvar, a najvažnije je da pokrenemo preduzetnički duh koji definitivno postoji u Srbiji i pomognemo našim pobednicima da pokrenu sopstvenu proizvodnju", rekla je ona.

 

S tim u vezi, dodala je da će ove godine, uz pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pokrenuti šest edukativnih centara na temu pokretanja sopstvene proizvodnje.

 

"To će biti edukacije o tome šta je sve potrebno znati i koje veštine treba posedovati da bi se tako nešto i uradilo. Koji su to izvori finansiranja, načini kako da se dođe do njih, kako napisati biznis plan...samo su neke od tema koje ćemo odraditi sa našim polaznicima", pojasnila je Vukotić.

 

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Učesnici takmičenja, istakla je, ne plaćaju nikakavu kotizaciju i od organizatora dobijaju sve što im je potrebno za pravljenje ajvara.

 

Posle Brusa, karavan se seli u Vladičin Han, Vlasotince, Niš, Staru Pazovu, Požarevac, Kikindu, Suboticu i druge gradove širom Srbije.

 

Pored takmičarskog dela, kao i svake godine organizovan je i bogat celodnevni program za posetioce, vredne nagrade za pobednike kao i edukativni dečiji program.

 

Zahvaljujući brojnim partnerima, uz čiju se pomoć karavan iz godine u godinu razvija, nagradni fond za ovu sezonu biće rekordan i iznosiće oko dva miliona dinara.

 

Karavan "Izađi mi na teglu" u ovoj godini pokreće i svoj proizvod po receptu prošlogodišnjeg pobednika, tako da će se ajvar po receptu ekipe "Pucke" iz Brusa naći u prodaji što je, prema rečima predstavnica te ekipe, sestara Milice i Zorice Živančević, dovoljan stimulans za početak uspešne preduzetničke priče.

 

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

One su se pridružile ovogodišnjim takmičarima kao podrška, a svoj štand su ukrasile svojim domaćim proizvodima i rukotvorinama.

 

"Važno je da imate recept za ajvar sa kojim ćete se takmičiti, ali je najvažnije da se zabavite", poručila je Zorica takmičarima i dodala da je tajna njihovog recepta vedar duh i to što ajvar prave s ljubavlju i što u tome učestvuje cela njihova porodica.

 

Njena sestra Milica kaže da im puno znači što će ajvar po njihovom receptu biti u prodaji.

 

"Za nas kao porodicu Živančević je to od velikog značaja. Da nije bilo ovog karavana ne bismo ni znali da je naš ajvar najbolji u Srbiji", rekla je ona.

 

Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte do sada su Leskovac, Kovačica, Bela Palanka, Kanjiža i Brus, a ko će ove godine pobediti znaće se 12. oktobra, kada će biti održano veliko finale u Beogradu.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...