PAPRENI AJVAR! Ako ste krenuli u kupovinu paprika, spremite se za ŠOK CENE! Na beogradskim pijacama DUPLO SKUPLJE nego prošle godine
Foto: Kurir

Otkrivamo zašto su ajvaruše paprene

PAPRENI AJVAR! Ako ste krenuli u kupovinu paprika, spremite se za ŠOK CENE! Na beogradskim pijacama DUPLO SKUPLJE nego prošle godine

Društvo -

Kilogram na pijacama u Beogradu košta u proseku 150 dinara, što je duplo skuplje nego pre godinu dana! Proizvođači kažu da je cena visoka jer je rod zbog kišnog leta podbacio i do 70 odsto

Za tri kilograma crvenih paprika, koliko je potrebno za teglu ajvara od 750 grama, ovog vikenda trebalo je izdvojiti najmanje 450 dinara, pošto je prosečna cena paprika na beogradskim pijacama bila oko 150 dinara po kilogramu.

Na sve ovo treba dodati i ulje, začine i ogroman rad koji je potrebno uložiti da se spremi ova ukusna zimnica, koja je i u svetu već postala poznata kao srpski brend u prehrambenoj industriji. Nešto povoljnije paprike bilo je moguće kupiti na kvantaškoj pijaci, gde su se paprike ajvaruše mogle kupiti i po 70 dinara po kilogramu na kutije ili džakove težine od 12 do 15 kilograma. Oni kojima je kvantaš daleko ne ostaje ništa drugo nego da ih plate papreno.

NESTAŠICA PAPRIKA

Glavni razlog što je ove godine cena paprike otišla u nebo je kišna godina koja nije išla naruku proizvođačima. Nenad Stevanović iz sela Stari Trstenik kaže da su paprike skupe jer je rod podbacio od 50 do 70 odsto. - Sad se završava berba paprike za ajvar, a prošle godine smo ih brali do 31. oktobra. Zbog velike kiše koja je padala dva meseca paprika nije mogla da cveta i zameće plod. Paprika voli sunce i veliko zalivanje i zato je rod podbacio. Cena paprika za ajvar je 90 dinara po kilogramu na veliko, a prošle godine je bila 40 do 50 dinara. Ko je do 10. septembra napravio ajvar, napravio je. Sad paprika nema ni po ceni od 90 dinara. Nemamo šta da beremo i nećemo iščupati ni ono što smo uložili - kaže Stevanović i dodaje da su crvene paprike ajvaruše početkom septembra koštale 40 dinara za kilogram na veliko.

DUŽE SE KUVA

I u udruženju Leskovački ajvar tvrde da je paprika za ajvar zbog kišne godine nešto lošijeg kvaliteta, zbog čega strepe da neće moći da proizvedu tražene količine ajvara. Zbog loše godine rod paprika je manji, a plod ima manje suve materije, što znači da je proces kuvanja ajvara duži, pa je za teglu potrebno više paprika nego kad je sušno leto. - Do polovine jula imali smo konstantno kišu, a paprika voli sunce i toplotu, a ne voli mnogo vodu - tvrdi Stevica Marković iz udruženja Leskovački ajvar.

foto: Beta/Saša Đorđević

Ratari u problemu Skupo povrće povećalo krađe

Visoke cene povrća na pijacama usporile su prodaju, pa su se u nabavku crvenih paprika za ajvar pojedinci sve češće upuštaju krišom. Lopovi masovno kradu papriku sa njiva, naročito u zasadima pored Morave. Krade se najviše noću, a vlasnici nemaju načina da se izbore s krađama jer im se ne isplati da se preganjaju po sudu zbog ukradenih količina.

Slavkin recept za ajvar

POTREBNI SASTOJCI: - 30 kg crvene paprike - 5 kg plavog patlidžana - 1/2 l ulja - dve kašike šećera - 2 konzervansa - 2 vinobrana - so po ukusu - dve kašike sirćeta (staviti nekoliko minuta pre skidanja ajvara sa vatre) PRIPREMA: Paprike i patlidžan dobro oprati, obrisati i ispeći na srednje vrućoj peći ili plotni. Pečene paprike stavljati u najlonske kese i odlagati u bure sa poklopcem kako bi se potparile i kasnije lakše ljuštile. Oljuštene paprike stavljati u oprane mrežaste džakove i okačiti da se dobro ocede. Oceđene paprike i patlidžan samleti na mašini za meso. U šerpu za prženje ajvara staviti pola litra ulja i dobro zagrejati, pa tek onda u to dodati samlevenu papriku i patlidžan i kuvati na jakoj vatri uz stalno mešanje. Kad smesa bude kuvana oko 80 odsto, u to dodati dve kašike šećera i so po ukusu i dobro promešati. Ajvar je kuvan kad se u šerpi, kad povučete varjačom, ukaže "golo dno", a ajvar se ne vraća nazad. Neposredno pre skidanja s vatre u ajvar dodati dve kašike sirćeta, konzervans i vinobran, dobro promešati i skinuti s vatre. Ajvar odmah sipati u prethodno zagrejane tegle, zatvarati i ostaviti u podrum ili na drugo hladno mesto. Od ove količine ispadne 10 do 12 tegli ajvara od 750 grama, zavisno od kvaliteta paprika. Dobro ukuvana smesa znači i do jedne tegle manje ajvara, ali zato dobijate bolji kvalitet i rok trajanja do sledeće sezone bez promene ukusa.

Brojke

150 dinara po kilogramu je prosečna cena crvenih paprika na pijacama 70 dinara za kilogram košta kilogram paprika za ajvar na veliko na kvantašu 3 kilograma paprika potrebno je za jednu teglu ajvara

Cena gotove zimnice na pijaci:

Ajvar blagi 500 Ajvar ljuti 500-600 Kuvani paradajz 200 Krastavčići 200 Pečena paprika 200-250 Slatko od malina 500 Slatko od šumskih jagoda 400-500 Slatko od šljiva 300 Džem od šipurka 300-400

Cene gotove zimnice u prodavnicama:

Mala tegla feferona 120 Velika tegla feferona 185 Ajvar, mala tegla 300-400 Ajvar, veća tegla 500-600 Pinđur 500-600 Cvekla 140-200 Kornišoni, veća tegla 220 Sok od paradajza 140 Slatko od jagoda 500

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja