VIŠEGRAD DANAS VRVI OD LJUDI: Humanitarac Vojkan Krstić i spasioci Srbije otkrili bistu generalu Dragiši Masalu (FOTO)
Foto: M. R.

manifestacija

VIŠEGRAD DANAS VRVI OD LJUDI: Humanitarac Vojkan Krstić i spasioci Srbije otkrili bistu generalu Dragiši Masalu (FOTO)

Srbija -

Povodom otkrivanja spomen biste generalu Dragiši Masalu, regionalni humanitarac i načelnik Spasilačkog centra Srbije Vojkan Krstić, organizovao je svečanu manifestaciju u mestu Gornje Vardište, nedaleko od Višegrada, kojoj su prisustvovali gotovo svi stanovnici Višegrada i okolnih mesta.

Nakon izvođenja himne Bože Pravde, otkrivena je spomen bista generalu Dragiši Masalu, koji je kao general Vojske Republike Srpske odlikovan Medaljom za vojne zasluge, Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom rada sa srebrnim vencem i Ordenom Karađorđeve zvezde drugog reda.

Prisutnim gostima, koji su došli u rekordnom broju, obratili su se predstavnici boračkih organizacija, opštine Višegrad, članovi porodice i sam donator.

„Istoriju možemo voleti ili ne voleti, ali je uvek moramo poštovati. Ja sam Srbin, po nacionalnosti sam čovek i čvrsto verujem da spomenici moraju stajati kao čuvari najopasnijeg druma i stažari najsudbonosnije kapije“, naveo je Krstić i istakao da postoji još jedan razlog zbog kojeg se danas ponosi što živi na ovim prostorima.

„Danas nosim sreću u srcu iz dva razloga: ovoliki broj okupljenih ljudi za jedno malo seoce kakvo je Vardište, pokazao je da zajedno poštujemo istoriju, iako se ne slažemo uvek oko svih detalja, a odluka bračnog para Škobić da sa troje male dece nastavi svoj život na selu govori da još ima nade da očuvamo svoju državu. Jer ako nema naroda, nema ni države“ poručio je Krstić i ponovio da će isti tretman imati svako ko se odluči da se sa porodicom preseli u selo Vardište. Tom prilikom uručio je i ključeve od kuće koju je kupio petočlanoj porodici Škobić, koja je odlučila da započne život na selu.

Na pitanje o razlozima koji su ga motivisali da organizuje izgradnju spomen biste generalu Dragiši Masalu, koju je danas svečano uručio lokalnoj boračkoj organizaciji, Krstić navodi da njegova ambicija ne ide u smeru hvalospeva i priznanja njemu kao pojedincu, već je u pitanju podrška kolektivnom buđenju i očuvanju sećanja. „Sećanje vodi ka poštovanju, a ono opet dalje ka ljubavi. A to i predstavlja moj cilj – da među našom decom vlada ljubav i poštovanje, jer ovo je poruka mira, da više niko nikoga nikada ne dira“, poručuje Krstić, kao i da će nastaviti da pomaže ljude, bez obzira na veru i naciju, iako takav stav ne nailazi uvek na razumevanje.

„Mislim da mnogi boluju od istih boljki – uspeh se najteže oprašta. Svestan sam toga, a nadam se da su oni kojima moj humanitarni rad ne prija svesni da su mi samo motiv više da trajem i sa osmehom istrajem u svim svojim zamislima“, bio je zagonetan Krstić na pitanje o narednim aktivnostima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track