Najnovije vesti

SAOPŠTENJE SA SEDNICE POKRAJINSKE VLADE: Zabrana upotrebe plastičnih kesa do 2020.
Foto: Pokrajinska vlada

SAOPŠTENJE SA SEDNICE POKRAJINSKE VLADE: Zabrana upotrebe plastičnih kesa do 2020.

Srbija

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici donela preporuku upućenu lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine, da u svojim planovima i programima zaštite životne sredine - utvrde mere koje će omogućiti zabranu upotrebe plastičnih kesa do kraja 2020. godine.

 

Donošenje preporuke predviđeno je Deklaracijom o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini.

 

U preporuci se navodi i da opštine treba da utvrde uslove korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga. Takođe, treba da se definišu zahtevi u pogledu materijala od kojih je kesa proizvedena, kao i prava i obaveze trgovaca u vezi s korišćenjem kesa prilikom isporuke robe na mestu prodaje.

 

Opštinama se preporučuje i da podstiču inovativne mehanizme i modalitete, koji su neophodni za pronalaženje pristupačnih alternativa neškodljivih po životnu sredinu.

 

Na sednici je donet i zaključak o pribavljanju u javnu svojinu AP Vojvodine mobilnih brana za odbranu od polava u dužini od 2500 metara. Nabavka brane realizuje se u okviru projekta „Snabdevanje vodom i razvoj infrastrukture na slivnom području granicom presečenih vodotokova”, preko INTERREG-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.

 

Sredstva u ukupnom iznosu od 100 miliona dinara obezbeđena su preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i to 80 miliona u 2019, i 20 miliona dinara u 2020. godini.

 

Pokrajinska vlada donela je i rešenje da se Kliničkom centru Vojvodine usmeri 83,9 miliona dinara za nabavku opreme za intenzivnu jedinicu na Klinici za infektivne bolesti.

 

D.G.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...