Najnovije vesti

SRBIJA I RUMUNIJA NIKADA NISU RATOVALE! Daragan Marković Palma u Bukureštu: Vežu nas istorija i pravoslavlje (FOTO)
Foto: Kurir

bilateralni odnosi

SRBIJA I RUMUNIJA NIKADA NISU RATOVALE! Daragan Marković Palma u Bukureštu: Vežu nas istorija i pravoslavlje (FOTO)

Politika

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma sastao se danas u Bukureštu s premijerkom Rumunije Vjorikom Dančilom a u izjavi dostavljenoj medijima navodi da joj je preneo da Srbija od Rumunije očekuje na nastavi da je podržava na evropskom putu.

Marković je Dančili rekao i da Srbija uživa nikada već ugled u međunarodnoj zajednici zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i ministru inostranih poslova Ivici Dačiću, ali da njen najveći problem jesu takse od 100 odsto koje je uvela prištinska administracija.

- Time se direktno krši CEFTA sporazum čiji ste i vi potpisnik, krši se rezolucija 1244 UN koja je i sada na snazi i ne poštuje se Briselski sporazum čiji je garant i EU. Siguran sam da ćete vi nastaviti da podržavate Srbiju i da Srbija nema većeg prijatelja i boljeg komšiju od Rumunije, rekao je Marković.

foto: Kurir

On je dodao da Srbija i Rumunija imaju dobru saradnju o čemu govori i robna razmena od oko 1,6 milijardi evra.

- Veže nas istorija, Srbija i Rumunija nikada nisu imale sukobe i nikada nisu ratovale, veže nas pravoslavlje, jer 90 odsto stanovnika Rumunije su pravoslavci, veže nas Dunav, Đerdap i činjenica da niste priznali nezavisnost Kosova, rekao je Marković.

Rumunska premijerka Dančila je, kako je navedeno u saopštenju, rekla da Rumunija želi još više da produbi saradnju dve zemlje i da će uvek podržavati Srbiju.

foto: Kurir

Tokom dvodnevne posete Rumuniji Marković se sastao i sa tri ministra u Vladi - ministrom za biznis, trgovinu i investicije Stefanom Radu Opreom, za omladinu i sport Konstantinom Bogdanom Mateijem i ministrom za regionalni razvoj i javnu administraciju Danijelom Sučiom.

Osim toga sastao se i sa zamenicom predsednika Doma poslanika Karmen Mihalčesku, sa članovima parlamentarne grupe rumunsko-srpskog prijateljstva i članovima jevrejske zajednice u Rumuniji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...