Najnovije vesti

OTVOREN VETROPARK KOVAČICA, NAJVEĆI U SRBIJI: Struja za oko 60.000 domaćinstava
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

snage 104 megavata

OTVOREN VETROPARK KOVAČICA, NAJVEĆI U SRBIJI: Struja za oko 60.000 domaćinstava

Srbija

Vetropark "Kovačica" danas je otvoren i moći će da snabdeva strujom oko 60.000 domaćinstava, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), jedan od investitora tog prostrojenja.

U taj vetropark, najveći u Srbiji, snage 104 megavata, izraelska kompanija Enlight Renewable Energies je investirala 189 miliona evra, a EBRD je dala kredit od 49 miliona evra. 

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Ulaganje u obnovljive izvore energije je u srži naše energetske strategije. Posebno je važno za Zapadni Balkan, region koji je donedavno u velikoj meri zavisio od uglja za proizvodnju električne energije", izjavila je regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

1 / 8 Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednik kompanije Enlight Renewable Energies, Ijer Serusi je rekao da se nada da će ta kompanija nastaviti da razvija više projekata u regionu.

"U današnje vreme klimatskih kriza, čista energija je ono što moramo da razvijemo više", kazao je on.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Izgradnja vetroparka Kovačica započela je 2017. U julu 2019. postrojenje je steklo status povlašćenog proizvodjača i bilo je u potpunosti povezano s mrežom.Otvaranju vetroparka prisustvao je ministar za rudarstvo i energetiku Srbije Aleksandar Antić.

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...