Najnovije vesti

BITKA ZA ŽIVOT DEVOJČICE (16) U VRANJU: Zamalo umrla od droge KROKODIL, telo joj se grčilo, imala je epi napade, pena joj je izlazila na usta DOKTORI SU JE VIŠE PUTA VRAĆALI IZ MRTVIH
Foto: Shutterstock

STRAŠNO

BITKA ZA ŽIVOT DEVOJČICE (16) U VRANJU: Zamalo umrla od droge KROKODIL, telo joj se grčilo, imala je epi napade, pena joj je izlazila na usta DOKTORI SU JE VIŠE PUTA VRAĆALI IZ MRTVIH

Društvo

Lekari zdravstvenih centara u Surdulici i Vranju napravili veliki podvig kad su iz kandži smrti izvukli maloletnu pacijentkinju koja se predozirala najopasnijom drogom na svetu

Samo zahvaljujući brzoj reakciji i velikoj požrtvovanosti lekara u zdravstvenim centrima u Surdulici i Vranju, spasen je život devojčice E. S. (16) iz Surdulice, koja se prošle nedelje predozirala najopasnijom drogom na svetu, takozvanim „krokodilom“, koji je višestruko toksičniji od heroina.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nebojša Mandić

Drama je počela u noći između prošle srede i četvrtka, kad je dežurna patrola policije u Službu hitne pomoći ZC u Surdulici dovezla maloletnu pacijentkinju kojoj je život bio ugrožen.

Bila je vrlo loše

- Pacijentkinja je bila veoma loše, u komatoznom stanju, sa širokim zenicama, nije reagovala na spoljne nadražaje, a krvni pritisak joj je naglo padao... Odmah je došla pedijatar dr Antonela Kusaković da je zbrine, a E. S. je po dolasku imala prvi epileptični napad i odmah joj je data terapija. Nakon pola sata, E. S. je u pratnji doktorke sanitetom prevezena za ZC Vranje. Devojčica je tokom celog puta imala epileptične napade, telo joj se grčilo, išla joj je pena na usta, a lekari su se svim snagama borili da je svaki put povrate - opisuje dramatično spasavanje jedan od očevidaca.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tatijana Stamenković

U ZC Vranje sanitet s devojčicom je prihvatila dr Suzana Tomić, specijalista urgentne medicine:

- Oko jedan posle ponoći stigla nam je E. S. u pratnji pedijatra i dva policajca. Bila je bez svesti, ali bez poremećaja ritma srca i disanja i bez promena na koži. Odmah smo započeli dijagnostiku i pristupili lečenju. Devojčica je bila u vrlo teškom stanju, maltene nije reagovala na terapije koje smo joj davali. Nikad se ovde nismo susreli s takvim nečim kod tako mladog pacijenta. Pacijentkinja je posle primljene terapije i stabilizacije stanja transportovana na toksikologiju KC Niš - opisuje dr Tomić za Kurir.

Nova droga

Prema njenim rečima, taj slučaj ju je jako potresao.

- Pretpostavila sam da se radi o drogi novijeg datuma, zbog atipičnih reakcija. Tragično, tako mlada i tako lepa devojka i da je dovezu u takvom stanju... Apelujem na mlade da nikad i ne probaju narkotike - kaže dr Tomić za Kurir i dodaje da je pravovremena i brza reakcija lekara bila ključna za spasavanje ovog mladog života.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prema prvim informacijama, devojčica se predozirala drogom „krokodil“. Njeno stanje je trenutno stabilno i nalazi se u Zavodu za mentalno zdravlje u Nišu.

Nove droge SAMO SINTETIKA

U poslednjih godinu dana je na teritoriji Srbije otkriveno 15 novih droga, i to: šest iz grupe sintetičkih kanabinoida, pet iz grupe sintetičkih katinona i četiri iz grupe triptamina. Ministarstvo zdravlja je sve ove supstance stavilo na Listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, u cilju zabrane njihove upotrebe.

- Ministarstvo će u saradnji sa svim partnerima aktivno raditi na praćenju pojave novih psihoaktivnih supstanci i preduzimati adekvatne mere kako bi se smanjile štetne posledice po zdravlje pojedinca i društva u celini. Formirali smo i sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama - objašnjava za Kurir Jelena Janković, rukovodilac Centra za monitoring droga Ministarstva zdravlja.

(Kurir.rs / Jelena Pronić / Foto:Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...