POGLEDAJTE KAKO SRBI I HRVATI IGRAJU RUKU POD RUKU: Zaigrali usred Užica, svi ostali u šoku (FOTO, VIDEO)
Foto: RINA

bravo

POGLEDAJTE KAKO SRBI I HRVATI IGRAJU RUKU POD RUKU: Zaigrali usred Užica, svi ostali u šoku (FOTO, VIDEO)

Srbija -

UŽICE - Da umetnost ne poznaje ni geografske granice, a ni prošlost dokaz je treći Etno samit "TradicijaNova" koji se prvi put održava van Beograda i to na jednom od izvora srpske kulture - u Užicu. U gradu na Đetinji, zaigrali su ruku pod ruku Srbi i Hrvati, zajedno predstavljajući svoje narodne pesme, igre i običaje.

foto: RINA

"Želeli smo pokazati publici da je sve moguće. Zajedničkim koncertima negujemo našu tradiciju, spajamo je sa drugima i štitimo od zaborava", rekla je Ileana Jurić Bakotić direktorka ansambla "Lado" iz Zagreba.

foto: RINA

Na Etno samit u Užice pored hrvatskih, stigli su i gosti iz Slovačke, Mađarske, Grčke, Crne Gore i Francuske. Idejni tvorac ovog projekta jeste ansambl "Kolo" iz Beograda, a direktor Vladimir Dekić kaže da je jedina misija sačuvati tradiciju i potomcima je ponuditi na drugi način.

"Baštinimo ono što smo dobili od svojih predaka, ali smo se pre par godina zapitali šta ćemo to ostaviti generacijama koje dolaze. Etno samit je nastao kako bi videli kuda umetnost narodne igre i pesme bi trebalo da ide u budućnosti", izjavio je za RINU, Vladimir Dekić.

U pet dana smešteno je tri programske linije, naučni skup, kreativne radionice i festivalski deo.

"Umetnici iz svih delova sveta tako imaju priliku da razmenjuju svoja iskustva u ovoj oblasti, a mi možemo mnogo toga da naučimo. Znamo šta je naša tradicija i čuvamo je, ali takođe se trudimo da saznamo kroz kakve sve forme moze da prođe, da bi je u novom svetlu prikazali gledaocima", kaže Dekić i dodaje je da je zajednički koncert sa Hrvatima naišao na odlične reakcije publike.

foto: RINA

"Užičani su imali priliku da vide izuzetan performans, i drago mi je što je to bilo baš ovde u srcu Srbije. Mi se držimo tradicije, i iako se približavamo trendovima, ne znači da se bilo čega odričemo. Na našim koncertima smo uveli video najave, savremeni dizajn zvuka i tona i publika zaista oduševljeno prihvata taj novi koncept", naglašava Dekić.

foto: RINA

Održavanje Etno samita prvi put van Beograda obogatilo je kulturno-umetnički ponudu grada Užica, a u okviru njega predstavljeno je i lokalno Udruženje građana "Ere", KUD "Sevojno" i festival "Licidersko srce". Etno samit će biti zatvoren sutra koncertom državnog ansambla iz Mađarske, koji će prikazati novu formu svoje tradicije stvaljenu u dramski kontekst.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track