SABIRAJMO SE U VERI I DUHOVNOSTI: U manstiru Svetih Vrača kod Leposavića obeležena slava manastirske kapele
Foto: jedins5tvo.rs

obnovljena svetinja

SABIRAJMO SE U VERI I DUHOVNOSTI: U manstiru Svetih Vrača kod Leposavića obeležena slava manastirske kapele

Srbija -

LEPOSAVIĆ –Manstir Svetih Vrača Kozme i Damjana u selu Vračevu u opštini Leposavić, jedini je manastir na Kosovu i Metohiji koji obeležava praznik Svetog Jovana Zlatousnog, a to je ujedno i slava manstirske kapele ovog manastira. Ovim povodom, svečanu liturgiju u manastiru Svetih Vrača služio je Vladika Raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom. U prisustvu velikog broja vernika ovog sela na krajnjem severu Kosova i Metohije, Vladika Teodosije je čestitao slavu manastirske kapele, paraklis igumanu manastira Arhimandritu Vasiliju Deliću, ovogišnjem domaćinu slave Branku Niniću i svim prisutnim vernicima sa željom da se okupljamo u što većem broju oko naših svetinja u istinskoj veri Hristovoj. ”Draga braćo i sestre, sabirajmo se u veri i duhovnosti, neka vam je srećna i blagoslovena slava manstirske kapele i da se iduće godine okupimo u još većem broju ovde na ovom svetom mestu”, poručio je Vladika Teodosije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Aleksandar Jovanović Cile

Manastir Svetih besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana je drevni manastir u selu Vračevu, koji je nakon 1999-e godine potpuno rekonstruisan i obnovljen. Nalazi se na sedamnaest kilometara od Leposavića i na oko sedam kilometara od Leška na severoistočnim padinama planine Rogozne. Kao manstir Sveti Vrači pominje se prvi put u sopoćenskom pomeniku krajem XIV veka. Manastir , koji potiče iz XIV veka, već posle Kosovskog boja bio je potpuno uništen i spaljen. Crkva je obnovljena u drugoj polovini XVI veka, ali je i u narednim stolećima delila sudbinu svog naroda.

Crkva Svetih Kozme i Damjana svoj sadašnji izgled dobila je u obnovi 1860. Godine, o čemu svedoči i zapis u crkvi iznad južnog portala. Crkva je jednobrodna građevina, izgrađena od sige, oblutaka i nepravilno raspoređenog kamena. Unutrašnji prostor nije živopisan, sa izuzetkom predstave Hrista Pantokratora u svodu priprate. Ikonostas je oslikala grupa majstora iz Kruševa i Bitolja 1899-e godine.

Poslednjih decenija crkva u Vračevu je bila isključivo parohijskog karaktera, okupljala je narod ovoga kraja. Sredstvima Vlade Republike Srbije izgrađen je manastirski konak i obnovljen je manastirski život.

Slava manastira obeležava se 14. Jula i 14 novembra kada se praznuju sveci, Sveti Kozma i Damjan , kao i slava manstirske kapele 26. novembar, Sveti Jovan Zlatousni.

Ovogodišnji domaćini Branko i Bosiljka Ninić, čestitali su slavu manastirske kapele svim okupljenim vernicima, a Branko je ovom prilikom kazao je da se ovde oduvek okupljao naš narod, čuvajući svoju svetinju i nalazeći mir i snagu, i da tako treba da i da se nastavi. Domaćinstvo za iduću godinu i deo slavskog kolača predao je Borku Iliću iz Leška.

(Kurir.rs/jedinstvo.rs, V.Vukojević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja