SLOBODAN I SLOBODANKA POSADILI SU OVO POVRĆE IZ RADOZNALOSTI: Sad na njemu fino zarađuju, u radnji mu je cena 400 dinara
Foto: RTS Printscreen

zarada do 10.000 evra po hektaru

SLOBODAN I SLOBODANKA POSADILI SU OVO POVRĆE IZ RADOZNALOSTI: Sad na njemu fino zarađuju, u radnji mu je cena 400 dinara

Srbija -

BEOGRAD - U poslednjih nekoliko godina u supermarketima sve češće se prodaje batat - takozvani slatki krompir koji potiče iz Srednje i Južne Amerike. Zbog velikog prinosa i dobre cene za njegovu proizvodnju zainteresovani su i domaći poljoprivrednici.

Pre pet godina Slobodanka i Slobodan Lukić iz Draginca kod Loznice nekoliko sadnica slatkog krompira posadili su iz radoznalosti, za svoje potrebe.

Kvalitet namirnice i veliki prinos naveli su ih da se oprobaju i u proizvodnji za druge, zbog čega su zasad proširili na pet ari.

Slobodan Lukić iz Draginca kaže da je prinos na pet ari iznosio tonu, odnosno tonu i dvesta.

foto: RTS Printscreen

"Planovi su da posadimo najmanje četrdeset do pedeset ari. Prodajemo ga po ceni od dvesta dinara za sada, u marketima su cene oko 400 dinara", kaže ona.

Lukići za sada batat prodaju poznanicima, i na kvantašu, a za velike supermarkete potrebna im je i veća količina. Batat je otporan na bolesti i dobro podnosi visoke temperature, a u ishrani ima široku primenu.

foto: RTS Printscreen

"Proizvodnja mu kreće sa klicom, klica kad mu dosegne pet do šest centimetara stavlja se u čaše dva meseca da se formira i iznosi se polovinom maja na njivu i kreće se sa obradom i kopanjem. Vadi se početkom oktobra", kaže Slobodanka Lukić iz Draginca.

Procena je da proizvodnja slatkog krompira po hektaru može da obezbedi zaradu do deset hiljada evra. Najveći trošak predstavljaju sadnice, zbog čega Lukići planiraju da ih uzgajaju sami.

(Kurir.rs/RTS/Slavica Džinović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track