Prođoh Levač, prođoh Šumadiju 4. i 5. avgusta
Foto: Beta

Manastir Kalenić

Prođoh Levač, prođoh Šumadiju 4. i 5. avgusta

Srbija -
Biće izabrana najlepša devojka sabora, devojka sa najdužom pletenicom, muškarac sa najdužim brkovima, a biraće se i najlepša muška i ženska narodna nošnja

REKOVAC - U porti manastira Kalenić 4. i 5. avgusta biće održan 43. Sabor narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", jedne od najstarijih manifestacija tog tipa čiji je cilj da sačuva od zaborava narodne običaje.

Predsaborske aktivnosti počeće 30. jula, a tokom šest dana biće održani brojni umetnički programi, poput tradicionalne Levačke likovne kolonije, takmičenja Zlatni glas Sabora, promocija knjiga, izložbe i degustacije tradicionalnih jela, izložbe starih zanata, takmičenja zdravičara, izložbe krava, mehanizacije i stočne hrane. Centralni deo manifestacije biće u nedelju 5. avgusta, kada će nakon svečanog defilea nastupiti 20-ak kulturno-umetničkih društava iz Srbije i inostranstva i to 15 u takmičarskom delu i pet u revijalnom. Tradicionalno biće izabrana najlepša devojka sabora, devojka sa najdužom pletenicom, muškarac sa najdužim brkovima, a biraće se i najlepša muška i ženska narodna nošnja. "Ovaj Sabor nije zabavljačkog karaktera, nego je to sabor koji prikazuje pravu i umetničku vrednost. Izvornu vrednost će pokazati izvorne grupe, a umetničku nadgradnju će svojim programom prikazati ansambl "Kolo", kazao je Kuzmanović.

Novina u ovogodišnjem saboru je manifestacija "Dani kneginje Milice" koji će biti održani 1. avgusta u selu Županjevac kod Rekovca. "U ovom selu pronađeni su arheološki ostaci srednjovekovnog manastira i grada u kome je boravila kneginja Milica posle Kosovskog boja. Organizovaćemo okrugle stolove i predavanja arheologa koji su radili na tim iskopavanjima", kazao je direktor Turističke organizacije Nenad Filipović. Sabor "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" utemeljio je učitelj Brativoje Marković iz Belušića kod Rekovca. Opština Rekovac je u znak sećanja na njega ustanovila povelju "Brativoje Marković", koja se od 2006. godine dodeljuje pojedincima i institucijama koje su od značaja za kulturni i ekonomski razvoj Rekovca. Ove godine povelja je pripala generalnom direktoru kompanije Dunav osiguranje Milenki Jezdimirović i Osnovnnoj školi "Dušan Popović" iz Belušića. Najavljen je dolazak predstavnika Vlade Srbije, ambasadora i ličnosti iz javnog života Srbije, kao i 60 polaznika internacionalnog seminara folklora iz 12 zemalja Evrope i Dalekog Istoka. Prema najavama predsednika opštine, na Saboru će biti preko 500 učesnika, a očekuje se dolazak do 30.000 ljudi. Zbog toga je uređeno i očišćeno mesto na kome se održava Sabor, zakrpljene su udarne rupe na putevima do Levča, uređen je Dom kulture. Pokrovitelji sabora su Ministarstvo kulture i Opština Rekovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track