KONTROLA KRETANJA UČENIKA: Škola preko poruka obaveštava roditelje da im dete nije na času
Foto: Kurir/ Marko Smiljković

pažnja

KONTROLA KRETANJA UČENIKA: Škola preko poruka obaveštava roditelje da im dete nije na času

Srbija -

Elektronski dnevnik koji koristi OŠ Desanka Maksimović u Nišu nisu masovno prihvatili roditelji drugih škola

OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu, jedna od najvećih u Nišavskom okrugu sa oko 750 đaka, uvela je takozvani Desankin SMS servis, preko kog roditelji mogu da dobiju poruku ako im dete nije stiglo u školu, i to u roku od 30 minuta od početka nastave.

Miljan Bojanić, direktor škole, kaže da je dovoljno da roditelji daju broj mobilnog telefona i svakog jutra ili poslepodneva, zavisno od smene, stići će im poruka ukoliko dete nije stiglo u školu. Roditeljima dece koja stignu na vreme ili jave da će kasniti, odnosno izostati, neće se slati SMS poruke.

Ovaj način kontrole kretanja dece je izuzetno važan, pogotovu nakon nestanka devojčice Monike Karimanović (12), koja je oteta u naselju Brzi Brod na putu za školu.

Bojanić kaže da će se time smanjiti i bežanje s časova jer će roditelji o tome biti obavešteni, ukoliko daju broj telefona.

- I školi i roditeljima je prioritet bezbednost učenika, tako da je veoma važna njihova međusobna komunikacija. Ovaj servis funkcioniše preko programa koji je osmislio naš profesor informatike i računarstva Filip Klain. Njegova svrha je prvenstveno povećanje bezbednosti učenika i unapređenje komunikacije s roditeljima - rekao je Bojanić i dodao da nakon obaveštavanja da im je dete izostalo s časa, roditelji bi u roku od dva dana trebalo da opravdaju izostanak đaka.

Direktor ističe i da je jedan od bitnih razloga za uvođenje ovog servisa činjenica da mnogi učenici putuju iz okolnih sela do škole. - Ovaj sistem je kod nas funkcionisao i u prošloj i pretprošloj školskoj godini. Nekoliko škola iz drugih gradova, među kojima i iz Novog Pazara, preuzele su ovaj način informisanja roditelja - kaže Bojanić.

Ovaj servis pod nazivom elektronski dnevnik postoji još u nekim školama u Nišu, ali ga roditelji nisu masovno prihvatili.

Kurir.rs/ M. S. Foto: Kurir/ Marko Smiljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track