RADOVAN IZ TATINCA KOD UŽICA NE IZLAZI IZ NJIVE: Poštujemo sve što od nas traže, ali malina ne može da čeka FOTO
Foto: Kurir/ Z.Š.

od jednog do drugog policijskog časa

RADOVAN IZ TATINCA KOD UŽICA NE IZLAZI IZ NJIVE: Poštujemo sve što od nas traže, ali malina ne može da čeka FOTO

Srbija -

Radovan Ilić, jedan od najvećih proizvođača maline u užičkom kraju i za vreme vanrednog stanja u Srbiji u svom je malinjaku od zore do same noći, od jednog do drugog policijskog časa.

- Imam 65 godina, na televiziji su rekli da seljaci do 70 godina mogu u njive i ja to poštujem - kaže Radovan.

foto: Kurir/ Z.Š.

Od početka vanrednog stanja, Radovan je očistio svoje malinjake koji su na površini od čitavog hektara, povezao je maline, juče je sa sinom Aleksandrom bacao đubrivo i radio na međurednoj obradi.

- Malina ne može da čeka, svaki deo posla, od čišćenja, vezivanja, okopavanja, zaštite, đubrenja, kidanja zaperaka, branja, sve mora da se obavi na vreme. Ljudi, i ovo će proći, živeti se mora, raditi se mora, bilo je za nas seljake i težih vremena pa smo i to izdržali. Mi znamo da moramo raditi. Neki kažu ko zna šta će biti sa malinom letos, ja kažem naše je da malinjake obradimo i sredimo, pripremimo za rod i branje, a šta će biti biće, to od nas ne zavisi. Na taj način mi ispunjavamo naš deo posla - kaže Radovan.

foto: Kurir/ Z.Š.

Putem iznad Radovanovih malinjaka često tokom dana prođe policijska patrola koja kontroliše da li se poštuju mere koje je donela Vlada Srbije.

- Trudimo se da sve ono što nam preporučuju i što od nas traže ispoštujemo. Gledamo da na minimum smanjimo kontakte sa spoljnjim svetom, da sačuvamo i sebe i decu i naše unučiće. Poštujemo ono što radi Vlada, a pozivam i ljude po gradovima da pokažu malo više poštovanja i discipline, sve je to za naše opšte dobro - veli Radovan.

foto: Kurir/ Z.Š.

Sa oko hektara površine Radovan i njegova porodica prošle godine ubrali su 14 tona organske maline. Sem berbe i donekle okopavanja najveći deo posla oko maline završi Radovanova porodica. Posla ima tokom čitave godine, u ovom delu sezone možda i ponajviše zato je za Radovana sada važan svaki dan.

- Nema nama bez rada opstanka. Naravno, sada je trenutak kada treba pokazati da smo dobri ljudi, da smo solidarni, spremni da pomognemo jedni drugima, da poštujemo državu i njene mere. To nam je sada jedini način da se odbranimo od ove muke i da opstanemo. A, stari su mi pričali da je bivalo i gore, pa smo i to uspeli da preživimo, proći će i ovo - kaže Radovan.

(Kurir.rs/Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track