SEOSKA IDILA: Vojvođanske Etno kuće kao idealan kutak za istinske hedoniste
Foto: Sombor.rs

SEOSKA IDILA: Vojvođanske Etno kuće kao idealan kutak za istinske hedoniste

Srbija -

Ukoliko razmišljamo o godišnjem odmoru nakon što prođe vanredno stanje, preporuka je svakako da ga iskoristimo na nekoj od lokacija u Srbiji. Pored već dobro poznatih turističkih centara, gotovo svaki kutak naše zemlje je poseban. Jedan od tih kutaka je i Riđica, najsevernije naselje Grada Sombora, udaljeno samo 2 km od državne granice sa Mađarskom. Upravo u ovom selu boravili smo u predivnoj etno kući, a priča koju vam donosimo sigurno će vas podsaknuti da svoj odmor, ili bar vikend, provedete upravo ovde.

1 / 6 Foto: Sombor.rs

Iako živi u Stanišiću, Daliborka Milić nije zaboravila svoju rodnu Riđicu. U svojim skromnim počecima bavljenja turizmom ističe kako joj je osnovni cilj da udruži svoje Riđičane, te da tako ujedinjeni svima pokažu lepote koje ovo selo nudi.

Riđica kao selo ima jako puno potencijala. Neophodno je da se mi meštani udružimo, da se dopunjujemo i da predstavimo Riđicu u što boljem svetlu. Ja kroz Etno kuću, spremanje domaćih proizvoda i slično, drugi kroz vinariju, jer je naše selo nadaleko čuveno po dobrim vinima, imamo prelepo okruženje, izuzetna domaća autohtona jela, folklor, sport i još mnogo toga, saznajemo od Daliborke Milić, vlasnice Etno kuće ,,Ružica’’ u Riđici.

Daliborka se profesionalno bavi pevanjem, a uređenje kuće u kojoj je odrasla godinama unazad za nju je bilo uživanje i razbibriga. Kako su svi koji su joj bili u gostima odlazili prezadovoljni, rešila je da svoja umeća dobre domaćice iskoristi i počne da se bavi turizmom.

- Moja porodična kuća veoma je stara i autentična, pa sam želela da sve to bude sačuvano ovde.

Jednostavno sam osluškivala neke svoje signale i 10 godina, sakupljajući predmete i praveći ovako ovaj ambijent, ja sam sad došla do ideje i do želje da se bavim turizmom, priča Daliborka I dodaje:

- U mojoj Etno kući imam da ponudim proizvode koje sam isključivo pravila sama, domaći džem od kajsije, od šljiva, kompot od višanja, sirup od višanja i nane, zatim imam kremu koju sam pravila od gaveza, domaća jaja, pravim i testa, orahovaču, likere… Domaći hleb se podrazumeva. Uglavnom pripremam domaća autentična jela, među kojima gosti najviše vole krofne, kiflice, uštipke i slično.

Prema rečima vlasnice Etno kuće ,,Ružica’’, prvenstveno joj je važno to što se njenim Riđičanima dopada ono što radi.

- Veoma mi je važno da su me u samim počecima podržali moji sugrađani. Tek sam skoro registrovala Etno kuću i u planu mi je da osposobim jednu prostoriju koja će biti prenoćište. Za sad sve funkcioniše tako što organizujem dnevne posete, uz obaveznu domaću trpezu. Čekam konkurse pogodne za seoski turizam i planiram da od tih sredstava ostvarim svoje dalje zamisli, otkriva Daliborka i zaključuje:

- Sudeći po mom skromnom iskustvu, sigurna sam da seoski turizam tek treba da doživi svoju ekspanziju u Srbiji, te da ima lepu i dobru perspektivu.

(Sombor)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track