NEVEROVATAN EKSPONAT U MUZEJU VOŠTANIH FIGURA: Pogledajte čime Jagodinci mogu da se pohvale (FOTO)
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Stare su više od 150 godina, izgrađene od ružinog i trešnjevog drveta

NEVEROVATAN EKSPONAT U MUZEJU VOŠTANIH FIGURA: Pogledajte čime Jagodinci mogu da se pohvale (FOTO)

Srbija -

JAGODINA - U Muzeju voštanih figura u Jagodini, uz figure oko 30 poznatih ličnosti iz sveta nauke, politike, književnosti, filma, crkve, sporta... nalaze se i kočije zatvorenog tipa iz 19. veka, za koje se veruje da su pripadale dvoru kralja Milana Obrenovića.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Stare su više od 150 godina, izgrađene od ružinog i trešnjevog drveta, veoma su dobro očuvane i u voznom stanju, za dva konja, vlasništvo su srednjovekovnog manastira Jošanica kod Jagodine.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Prilikom konzervatorskih radova, na kočijama je postavljen samo novi tapacirung, ostalo je sve original, izjavili su zaposleni u muzeju.

1 / 4 Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U Odeljenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca u Jagodini, rečeno je da je reč o "luksuznom fijakeru, tzv. intov, proizvedenom u Parizu (Francuska), na čijim se vratima nalazi grb kralja Milana, koji je neko premazao katranom.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Grb, čije su tragove prvi otkrili stručnjaci Istorijskog muzeja u Beogradu, i zapis u velikom trebniku manastira, na unutrašnjim koricama, "kočije kralja Milana, zapisa Gerasim", potvrda su, da su kočije zaista pripadale kralju Milanu, istakli su stručnjaci Zavoda.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Kočije su do šezdesetih godina, prošlog veka, bile u funkciji, a ne zna se kako su dospele u manastir Jošanicu. Pretostavka je da su darovane Jošanici, čiju je obnovu kralj Milan izdašno pomagao, ističu u Zavodu i dodaju da se sa sigurnošću može tvrditi da je to "jedini prevozni luksuzni objekat te vrste iz druge polovine 19.veka, koji je sačuvan u Srbiji".

foto: Tanjug/Dušan Aničić

U Muzeju voštanih figura u Jagodini, jedinom u Srbiji, kakva sudbina, nema voštane figure kralja Milana a imaju njegove kočije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track