Najnovije vesti

LEGIJA JE IMAO ISTI PASOŠ KAO PREDSEDNIK REPUBLIKE Jedna REČ u ispravi omogućila mu je da se SLOBODNO BAVI KRIMINALOM
Foto: Profimedia

reč je ispisana velikim slovima

LEGIJA JE IMAO ISTI PASOŠ KAO PREDSEDNIK REPUBLIKE Jedna REČ u ispravi omogućila mu je da se SLOBODNO BAVI KRIMINALOM

Društvo

Zahvaljujući diplomatskom statusu, pripadnici "zemunskog" klana putovali su u Kolumbiju, Rusiju, Kinu, Albaniju, a svoja putovanja koristili su za ubistva, pljačke, otmice i trgovinu narkoticima

Vođa zemunskog klana Milorad Luković zvani Legija posedovao je diplomatski pasoš SRJ koji je 1996. godine dobio od tadašnje vlasti, ali i lažni hrvatski pasoš na ime Vlade Vukomanovića.

U diplomatskom pasošu velikim slovima napisano je “EXPERT”, i upravo to omogućilo mu je da se bez problema bavi svim kriminalnim radnjama. Godine 1996. je umesto porodičnog imena Ulemek počeo da koristi prezime svoje prve supruge – Luković i na ime Luković Milorad posedovao je diplomatski pasoš tadašnje SRJ.

- To nije falsifikat nego originalni pasoš koji mi je Državna bezbednost izdala na tuđe ime, pošto je tada odlučeno da se pripadnicima DB-a koje bi mogao da sumnjiči Haški tribunal, izdaju pasoši na tuđa imena. Tada sam bio pukovnik Državne bezbednosti i komandant Jedinice za specijalne operacije – objasnio je Ulemek svojevremeno.

foto: Youtube Printscreen

Zahvaljujući diplomatskom statusu, pripadnici “zemunskog” klana putovali su u Kolumbiju, Rusiju, Kinu, Albaniju, a svoja putovanja koristili su za ubistva, pljačke, otmice i trgovinu narkoticima.

Diplomatski pasoš je posebna putna isprava koja se izdaje državnim predstavnicima i drugim licima sa diplomatskim statusom u cilju zaštite i dokazivnja diplomatskog statusa.

Nosilac diplomatskog pasoša ima puni diplomatski imunitet i diplomatske privilegije u državi u kojoj vrši svoje funkcije ili u kojoj službeno boravi.

Pored diplomatskog personala ministarstva spoljnih poslova, ovakav pasoš poseduju predsednik republike, premijer, minstri u Vladi, predsednik Skupštine i predsednici najviših pravno-sudnih tela Republike Srbije, najviši organi bezbednosnih i obaveštajnih službi, kao i druga lica kojima se diplomatski status daje diskrecionim pravom u cilju vršenja poslova od interesa za Republiku Srbiju u instranstvu.

Poznato je da su srpski kriminalci lažne pasoše plaćali i po 50.000 evra, i da su ih, najčešće naručivali od Hrvata. Samo za izdavanje falsifikovanih pasoša pripadnicima balkanskog podzemlja, Hrvati su zaradili više od pola miliona evra.

(Kurir.rs/Legede devedesetih)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...