Najnovije vesti

IZABERI SVOJU AVANTURU #VIDISRBIJU – PIROT I STARA PLANINA
Foto: Promo

IZABERI SVOJU AVANTURU #VIDISRBIJU – PIROT I STARA PLANINA

Srbija

V.d. direktora TOS-a, Marija Labović, je sa grupom novinara, posetila Pirot i Staru planinu, u okviru letnje promotivne kampanje, pod sloganom "Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju". Uverili smo se zbog čega je Pirot, grad meraka i tradicije, kulture, običaja, gostoprimstva, okružen najlepšim prirodnim predelima Stare planine. Lokalna gastronomija Pirota i Stare planine, kao deo turističke ponude, jedan je od posebnih doživljaja kada probate čuveni pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu ili staroplaninsku jagnjetinu.

foto: Promo

Prvog dana posete, Labović je posetila etno kompleks „Nišavska dolina“, koji raspolaže sa oko 30 ležajeva u kućama originalne srpske arhitekture. Odatle smo se uputili ka Specijalnom rezervatu prirode Jerma. Na putu do tamo, posetili smo Sukovski manastir iz 19. veka o čijem postanku postoji zanimljivo predanje, koje tamošnji monasi, pričaju na poseban način. U selu Vlasi, u kanjonu reke Jerme, prošetali smo stazama kroz gotovo netaknutu prirodu, a predstavnici „Avanturističke mreže“ su nas upoznali sa sportskim i avanturističkim sadržajima koji su u ponudi – pešačke, biciklističke ture, penjanje, festivali (Outdoor festival, Jerma golden trail). Potom smo posetili i manastir Poganovo iz 14. veka, jedan od mnogih manastira u ovom kraju, zbog čega Pirot, zovu i mali Jerusalim. Zalazak sunca, posmatrali smo sa srpske srednjevekovne tvrđave Momčilov grad, Kale, iz 14.veka, koja je nedavno rekonstruisana, a proglašena je i za jednu od sedam najlepših u Srbiji.

1 / 19 Foto: Promo

Drugog dana posete pirotskom kraju, obišli smo park prirode Stara planina, koji je najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji, sa više od 300 km obeleženih staza za planinarenje, pešačenje, trčanje, biciklizam, jahanje i druge sadržaje. Obišli smo jedan od tri ulaza na Staru planinu sa pirotske strame – Pirot - Rsovci – Dojkinci – Slavinja. To je jedan od najposećenijih pravaca na Staroj planini, koji pruža mogućnosti za boravak na selu i aktivnosti u prirodi. Domaćini iz turističke organizacije Pirot, pokazali su nam selo Rsovci, gde smo posetili nekoliko domaćinstava koje nude smeštaj, kao i pećinsku crkvu svetih Apostola Petra i Pavla. U toj crkvi je freska Ćelavog Isusa, jedinstvena u svetu. Posetili smo i lokalitet Slavinjsko grlo u klisuri Rosomačke reke. Obišli smo i odmaralištu Vrelo, u čijoj blizini su ribnjak pastrmke, vizitor centar JP Srbijašume, kao i izvor Vrelo po kome je odmaralište dobilo naziv. Na istom putnom pravcu je selo Dojkinci gde se nalazi najmoderniji planinarski dom u Srbiji – planinarski dom Dojkinci. To je svojevrsna baza za planinare, planinske trkače, porodice sa decom i sve ljubitelje aktivnosti na planini.

Gotovo 1/3 svih vodopada u Srbiji nalaze se na Staroj planini, neki od njih otkriveni u relativno skorije vreme. Posetili smo jedan od najdostupnijih i najuslikanijih vodopada - vodopad Tupavica u blizini sela Dojkinci. Dvodnevnu avanturu, završili smo u skladu sa našim sloganom „Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju“ vožnjom džipovima kroz specijalni rezervat prirode Arbinje do Ponora, mesta koje je dokaz toga koliko je priroda moćna i neazustavljiva.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...