NAŠ BOJAN JE UMETNIK, ALI SA MOTORNOM TESTEROM: Pogledajte skulpture zbog kojih mu se divi čitav svet (FOTO)
Foto: RINA

KREATIVNOST

NAŠ BOJAN JE UMETNIK, ALI SA MOTORNOM TESTEROM: Pogledajte skulpture zbog kojih mu se divi čitav svet (FOTO)

Srbija -

Brojni su načini kako da korisno upotrebite debela stabla, bilo da je to za ogrev ili izradu nameštaja. Međutim, Bojan Grujić može da se pohvali izuzetnom kreativnošću kad je u pitanju obrada drveta. Akademski vajar iz Ljubovije i nastavnik likovnog, kad završi svoje profesionalne obaveze motornom testerom stvara svoja umetnička dela.

foto: RINA

"Pravim skulpture teške preko tone i veće od dva metra, čak i dizalice koje su je postavljale klatile su se i bile nestabilne zbog velikog tereta. Volim da stvaram skulpture sa motivima staroslovenske mitologije, pa su tako iz mog ateljea izašli Svetovid, zaštitnik i čuvar Slovena, ali staroslovenski bog Perun, sa sekirom u ruci i izrezbarenim gromovima na sebi“, kaže Bojan za RINU.

foto: RINA

Njegove skulpture duplo su veće i petostruko teže od samog majstora, a posao nije nimalo lak. Osim što je svoj talenat dokazao radeći skulpture u drvetu, Bojan je zadivio svet i svojim umetničkim delima od leda i kamena.

foto: RINA

„Dok je za drvo potrebna gruba mašinska obrada, na kamenu se radi ručno, ali uz gleto ili brusilicu. U početku jeste teško, naročito kada radim neku veću skulputuru, ali uvek je prisutna odrđena doza adrenalina i motiv da od običnog kamena napravim nešto. Kako odmiče posao i sam kamen postaje mekši i meni je dosta lakše za rad", rekao je ovaj vajar.

foto: RINA

Ispod njegovih veštih ruku izašle su i brojne skulpture od metala, poliestera, gipsa i žice.

foto: RINA

Atelje je pod vedrima nebom, a granice za ovog iskusnog umetnika iz Ljubovije ne postoje. Svojim delima oduševio je stručnjake širom Evrope, a pre dve godine predstavljao je Srbiju na Svetskom forumu mladih u Egiptu, gde je publika ostala zadivljena skulpturom srca od poliesterske smole.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track