90 odsto manji rod borovnice zbog požara

Vladimir Zaharijev

90 odsto manji rod borovnice zbog požara

Srbija -
Otkupljeno je 90 odsto manje borovnica nego 2011. godine, a uzrok tome je 100 odsto požar, a ne suša, jer one borovnice koje su otkupljene, bile su normalne veličine, kazao je Zaharijev

BOSILEGRAD - Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev izjavio je da je više požara koji su u toj opštini izbili krajem prošle godine za 90 odsto umanjilo ovogodišnji rod borovnice.

On je kazao da su požari ogromnih razmera koji su u novembru i decembru 2011. zahvatili trećinu opštine Bosilegrad uništili više od dve trećine prirodnih plantaža borovnice čije je branje i prodaja za mnoge stanovnike seoskih područja značajan izvor prihoda.

"Požari su uzeli ogroman danak u opštini Bosilegrad, a ljudima mogućnost da zarade dopunski dinar. U sezoni otkupa koja je završena prošle nedelje otkupljeno je 90 odsto manje borovnica nego 2011. godine, a uzrok tome je 100 odsto požar, a ne suša, jer one borovnice koje su otkupljene, bile su normalne veličine", kazao je Zaharijev.

On je naveo da se opština povodom ogromne štete od požara obraćala Komisiji za elementarne nepogode Vlade Srbije i resornom ministarstvu u prethodnom sastavu, ali da nikakav odgovor nije dobila. "Smanjen rod borovnica nije posledica suše ali jeste ugrožen rod kukuruza, žita, krompir je u katastrofalnom stanju. Prave posledice suše videćemo tek za dva meseca", rekao je Zaharijev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track