SKANDALOZNO: Vlasnik vikendice upao u dečje odmaralište, isekao drveće i iščupao ljuljaške
Foto: Kurir

sa dva bagera u odmaralište „Stevan Filipović“ na Divčibarama

SKANDALOZNO: Vlasnik vikendice upao u dečje odmaralište, isekao drveće i iščupao ljuljaške

Srbija -

G. K. je u ponedeljak ušao s dva bagera u odmaralište „Stevan Filipović“ na Divčibarama, iskopao travnate površine, isekao jelke i drveće kako bi napravio put

Nazapamćen primer bahatosti desio se u ponedeljak na Divčibarama, kada je G. K., vlasnik jedne od vikendica, upao sa dva bagera u odmaralište „Stevan Filipović“, koje je u nadležnosti Centra dečjih letovališta grada Beograda, i iskopao travnate površine, isekao jelke i drugo drveće, iščupao mobilijar dečjeg igrališta, a to sve kako bi napravio put usred parkića u kojem se deca igraju.

Naime, kako saznajemo, dva bagera su u odmaralište „Stevan Filipović“ upala u ponedeljak oko deset časova i počela sa radom. Bez pardona, uništeno je dečje igralište i isečeno drveće u dužini od preko 100 metara. Postavljene su betonske kanalizacione cevi većeg profila, a zemlja koja je iskopana deponovana je u gomile i ostavljena u odmaralištu. Da stvar bude još gora, fizički je napadnut i Z. G., jedan od radnika odmarališta, nakon čega je intervenisala i policija.

Upad na posed

Ovo je za Kurir potvrdila i Tanja Santrač, direktorka Centra dečjih letovališta grada Beograda, koja je, čim je čula za ovaj incident, došla na Divčibare. - Parcela 475/5 je vlasništvo grada Beograda. U pitanju je dečje odmaralište u kojem, dakle, borave deca. Pored toga što je izvršen upad na naš posed, još strašnije je to što je ugrožena bezbednost dece. Zamislite da kroz dečji parkić ide put kojim prolaze automobili 50 kilometara na čas?! - kaže Santračeva, koja je bila u šoku kad je videla uništen parkić u kojem su se, samo dan pre toga, deca bezbrižno igrala.

- G. K., vlasnik vikendice, rekao je da je platio između 600.000 i 800.000 dinara da bager kroz dečji parkić napravi put i pospe rizle. Da bi to uradio, iščupani su drveće i mobilijar dečjeg igrališta. Napravljena je katastrofa. Za mene je ovo kriminal. Pitala sam ga: „Vidite li da je ovo dečji parkić, da je ovo priroda, da li je vama u redu to što radite?!“, a on je jednostavno rekao: „Jeste“ - priča ona.

foto: Kurir

Povređen radnik

Inače, u ponedeljak, prilikom ovog bahatog upada, povređen je i jedan od zaposlenih, a dok se sve to dešavalo, u odmaralištu „Stevan Filipović“ bilo je i dece.

- Sin vlasnika te vikendice je zaposlenog hvatao za vrat i kragnu. Obavestili smo i policiju, a Z. G. je dao izjavu u MUP Valjevo. Spremačica koja je sve to videla juče je plakala i tresla se. Svi su uznemireni. Angažovali smo bager da se sve vrati u prvobitno stanje. Očekujemo da će to sve brzo biti rešeno, osim, naravno, trave, kojoj će trebati vremena da poraste. Upravo nam je stigla grupa od 60 dece, ali oni, nažalost, sada nemaju taj parkić kakav je bio - kaže Santračeva.

Kurir je ovim povodom pozvao telefonom G. K. Javila se njegova supruga, koja je samo kratko prokomentarisala da im je inspekcija tu i da ne može da priča, a iako smo je zamolili da nas pozove kasnije, to se do zaključenja ovog broja nije desilo.

foto: Kurir

Direktorka podnela krivičnu prijavu Pretio mi je smrću, a ima i oružje

Tanja Santrač kaže da su o ovom slučaju obaveštene sve nadležne ustanove, kao i da je ona lično podnela krivičnu prijavu protiv G. K. zbog pretnji smrću. - U ponedeljak smo, osim policije, o ovom slučaju obavestili i građevinsku inspekciju i komunalnu miliciju. Advokatica je podnela sudu tužbu sa privremenom merom, a ja sam u utorak podnela i krivičnu prijavu zbog pretnji smrću. U policiji su mi rekli da G. K. ima i oružje, koje će mu biti oduzeto - objašnjava Santračeva.

Vlasnik G. K. Put je ucrtan u katastru

G. K. je u pisanom odgovoru koji je dostavio Kuriru rekao da oni „ništa protivpravno i protivzakonito ne rade“, već, kako je naveo, samo „traže put koji je po zakonu njihov i koji je ucrtan u katastru“. - Odmaralište nam ne dozvoljava prolaz starim putem. Postavili su nam rampu, a novi put nam ne daju da radimo. Ovim gestom su blokirali 11 domaćinstava, među kojima su uglavnom stara lica i bolesna. Apelujem na nadležne da se uključe i reše spornu situaciju, jer će zima vrlo brzo, a mi prilaz kućama nemamo - naveo je G. K. Međutim, on nije objasnio da li za izgradnju puta ima potrebne dozvole.

Činjenice o odmaralištu

  • Nalazi se na visoravni Divčibare, na planini Maljen, na nadmorskoj visini od 980 metara
  • Udaljeno je 120 kilometara od Beograda, a od Valjeva 37 kilometara
  • Kompleks se sastoji od dve zgrade sa oko 200 kreveta za decu
  • Raspolaže dnevnim boravcima, učionicama, učionicama u prirodi, salom za zabavu, TV salom
  • U dvorištu se nalaze tereni za male sportove - košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal
  • Za decu u odmaralištu se često organizuju šetnje od Crnog vrha, Malog Golupca, Paljbe, kao i do drugih mesta u blizini odmarališta

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track