VELIKA POTRAŽNJA ZA STANOVIMA: Tržište nekretninama u Subotici stabilno i u vreme korone
Foto: N.H.

SAD SE I KUĆE TRAŽE

VELIKA POTRAŽNJA ZA STANOVIMA: Tržište nekretninama u Subotici stabilno i u vreme korone

Srbija -

SUBOTICA – Od početka godine, tržište nekretninama nije se značajnije promenilo, a u Subotici su cene ostale približno iste, uprkos teškoćama na drugim vrstama tržišta, zbog korone, kaže za Kurir vlasnik jedne agencije za nekretnine Đuro Gavrić.

Gavrić naglašava da je potražnja za nekretninama je i dalje veća od ponude.

"U Subotici su relano još veće potrebe za stanovima, nego što ih ima u ponudi. Gradnja nije stala na severu Bačke, ali ljudi više ulažu u nekretnine, pa je poslednjih meseci, prosečna cena stanova u subotičkoj novogradnji od 900 do 950 evra po kvadratu u proseku, ali ima i skupljih kvadrata u centru grada, kaže Gavrić.

Subotičani ipak još uvek nekretnine najčešće kupuju putem kredita, a najviše je promena na tržištu u ceni stare gradnje.

"Promene su u tome, što su do juče stanovi u naseljima koja se razvijaju bili noviji, ali realno građeni su pre tri i četiri decenije, pa sada ku žele modernije građene stanove, sa novim kupatilima. Takve nekretnine, stanove, kupci pazare za oko 650 evra po kvadratu, mada ima i tu razlike. Nije ista cena kvadrata ako kupujete garsonjeru, ili jednosoban stan i kvadrat trosobnog stana", navodi Gavrić.

Dvosobni stanovi u Subotici su prosečno 650 do 700 evra za kvadrat, u staroj gradnji, a to su stanovi u koje nije mnogo ulagano.

"Kupci procenjuju da je u starije nekretnine potrebno ulaganje, najčešće su stara kupatila, podovi i stolarija, koja jeste u funkciji još uvek, ali kupci traže sada pvc stolariju. Zato se radije odlučuju za već uređene stanove, a potražnje ima na svim lokacijama, Radijalcu, Tokiju i Prozivci, tu su ujednačene cene stanova građenih 80-ih godina.Tokio je bio najskuplji, jer je u centru, a sad je već ujednačen sa ostalim lokacijama, jer se traži novija, moderna gradnja, za koju u centru plaćaju od 1000 do 1300 evra kvadrat, zavisno od uređenosti i kvadrature", objašnjava Gavrić.

Ističe da korona nije uticala na kupovinu nekretnina, i dodaje da mnogi kupuju na kredit, jer je to moguće i u novogradnju, ako je 80 posto završenost objekta.

"Tokom epidemije više su tražene kuće, nego ranije, što je neznatno snizilo cene nekim nekretninama i u većim gradovima, pa i Subotici, gde jednosoban stan može da se kupi i za manje od 30.000 evra, a dvosoban od 60 kvadrata za oko 40.000 evra, na Radijalcu i Prozivci, pa i u centru Grada", kaže Gavrić.

(Kurir.rs/N.H)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track