DA PROGLEDA POPLOČANO DNO: Čiste korito Štire u centru Loznice (FOTO)
Foto: Kurir/T. Ilić

UKLANJANJE NANOSA

DA PROGLEDA POPLOČANO DNO: Čiste korito Štire u centru Loznice (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Rečica Štira ponovo je divljala tokom leta pa je iz gornjeg, neuređenog toka, u deo gde je ukroćena donela mnogo toga i potpuno pokrila svoje popločano dno u delu gde protiče kroz sam centar Loznice. Zbog toga je u toku uklanjanje nanosa iz minor korita od mosta u centru grada do železničkog i još nešto nizvodnije, a posao se odvija u sklopu redovnog održavanja.

Iz korita Štire biće uklonjeni nanesti šljunak, zemlja, smeće, gradnje i ostalo, a procena nadležnih je da će biti izvađeno oko 1000 kubika nanosa. Koliko će radovi trajati zavisi od vremenskih uslova, ali je cilj da posao bude obavljen što pre, a svakako pre nego što počnu ozbiljne jesenje kiše.

foto: Kurir/T. Ilić

Regulacija Štire, dugačka skoro 4.740 metara, urađena je pre 53 godine, od firme "Skorić" je gradska regulacija, sa ozidanim pločnikom i zidovima, velikim i malim koritom, a od železničkog mosta do ušća u Drinu su dva kilometra zemljane regulacije sa nasipima.

Štira pri velikim padavinama zbog bujičnih potoka u svom gornjem toku zna da pobegne iz korita i plavi okolne kuće i zemljište, a sve što pokupi nanese u donjem, regulisanom delu čime smanjuje mogućnost da korito primi veću kolilinu vode. Zato se dešavalo da se na nekim mestima minulih godina izlije i u gradskom delu toka i prekine saobraćaj u Banjskom šoru. Kako bi se izbegle takve situacije planirana je regulacija, odnosno uređenje gornjeg dela toka reke Štire. Regulacija je planirana u dužini od oko dva kilometra, deonica bi bila regulisana na sličan način kao u gradskom delu, Štira bi imala korito za male i velike vode.

foto: Kurir/T. Ilić

JP "Srbijavode", koje se stara o Štiri, pokrenulo je inicijativu za regulaciju, a po završetku tog posla biće ispravljene krivine koje sada reka prirodno pravi, rađena je hidrološka studija, definisan proticajni profil na svim delovima i posle toga bi trebalo da bude rešen problem izlivanja Štire kakav je bio i u junu ove godine.

Gomile nanosa pored korita u gradskom delu svedoče koliko je toga voda "dovukla" u grad, a na nekim očišćenim mestima popločano dno je već "progledalo".

foto: Kurir/T. Ilić

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track