Vorlik: Vlada SAD će i ubuduće pomagati Kraljevu

Vorlik: Vlada SAD će i ubuduće pomagati Kraljevu

Srbija -
Američka abasadorka u Srbiji Meri Vorlik u Kraljevu obišla 35 vojnika Nacionalne garde Ohaja i 20 vojnika VS koji rade na rekonstrukciji fiskulturne sale osnovne škole Svetozar Marković, oštećene u zemljotresu 2010. godine

KRALJEVO - Američka abasadorka u Srbiji Meri Vorlik najavila je danas da će Vlada Sjedinjenih američkih država (SAD) nastaviti da pomaže građanima Kraljeva u obnovi tog grada, koji je pre skoro dve godine oštećen u zemljotresu.

Ona je u Kraljevu obišla 35 vojnika Nacionalne garde Ohaja i 20 vojnika Vojske Srbije koji rade na rekonstrukciji fiskulturne sale osnovne škole Svetozar Marković, oštećene u zemljotresu 3. novembra 2010. godine.Vorlikova je kazala da je Vlada SAD-a neposredno posle zemljotresa pružila ovom gradu pomoć u opremi i najavila nastavak pomoći.

"Ovaj projekat renoviranja fiskulturne sale je vredan 300.000 američkih dolara koje je uložila Evropska komanda Američkih oružanih snaga, a pored toga Nacionalna garda Ohaja poslala je trideset dva vojnika iz sastava kopnene vojske i vazduhoplovnih snaga koji će ovde raditi tri nedelje sa svojim kolegama iz Vojske Srbije", rekla je Vrolik.

Komandant Druge brigade kopnene vojske Vojske Srbije, pukovnik Milić Stanić je podsetio da je intezivna saradnja Vojske srbije i nacionalne grade Ohaja započela 2006. godine u okviru programa Državnog partnerstva.

"Vojska Srbije je sa Nacionalnom gradom Ohaja posebno razvila saradnju u vidu međusobne pomoći, usavršavanju kadrova, školovanju oficira i podoficira, a posebno u delu civilno-vojne saradnje u okviru koje mi učestvujemo u projektima humanitarne asistencije koju ambasada SAD sprovodi u Srbiji", kazao je Stanić.

On je ocenio da će učestvovanje podoficira i oficira Druge kopnene brigade u rekonstrukciji fiskulturne sale u Kraljevu sa pripadnicima Nacionale garde Ohaja, za njih biti posebno iskustvo.

"Druženje pripadnika Vojske Srbije sa pripadnicima Nacionalne Grade Ohaja biće dragoceno za njihovo dalje učešhe u multinacionalnim operacijama, što je opredeljenje Vojske Srbije", izjavio je pukovnik Milić Stanić.

Gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović je kazao da je rekonstrukcija fiskulturne sale u Kraljevu uz pomoć Nacionale garde Ohaja, nastavak dugogodišnje uspešne saradnje Kraljeva i ambasade SAD.

"Dobio sam uveravanja od ambasadorke Meri Vorlik da će saradnja biti nastavljena i proširena na neke druge oblasti, u nekim srećnijim okolnostima od ovih izazvanih zemljotresom", rekao je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track