KORONA JE PROMENILA SVE: Sada virtuelno možete da posetite Vukov Tršić
Foto: T.Ilić

Cilj jačanje kulturnog identiteta Srbije i Bosne i Hercegovine

KORONA JE PROMENILA SVE: Sada virtuelno možete da posetite Vukov Tršić

Srbija -

LOZNICA - Aplikacija interaktivnog multimedijalnog vodiča urađena je u okviru programa prekogranične saradnje ‘’Muzejske priče’’ u kojem je loznički Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ učestvovao sa još deset ustanova kulture iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

foto: T.Ilić

U okviru aplikacije predstavljene su ustanove kulture koje su učestvovale u projektu, a Centar za kulturu predstavio je Znamenito mesto Tršić u trajanju od 50 minuta i Stalnu postavku slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u trajanju od 30 minuta, saopšteno je iz ove lozničke kulturne ustanove.

Aplikaciju prate i QR kodovi postavljeni na objekte u Tršiću, Vukovoj spomen-kući, vajatu, kačari, mlekari, vodenici, galeriji, Radionici starih zanata, Muzeju Vukovih sabora, Vuk i nauka, Abadžijskoj radnji, Kući pisaca, Muzeju jezika i pisma, Kaligrafskoj radionici, kao i na Stalnoj postavci slika Miće Popovića u Loznici. Prilikom preuzimanja aplikacije interaktivnog multimedijalnog vodiča sa Google play prodavnica, treba ukucati Cultural Centre’’Vuk Karadzic“ – Loznica. Centar za kulturu učesnik je projekta prekogranične saradnje ‘’Muzejske priče“ koji je realizovan tokom prošle i ove godine.

Cilj ovog projekta je jačanje kulturnog identiteta Srbije i Bosne i Hercegovine kroz razmenu iskustava, ideja i pronalaženje rešenja za zajedničke probleme ustanova kulture Zapadne Srbije i Grada Sarajeva.

foto: Prinskrin

Projekat partnerski realizuju Grad Sarajevo, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić“ Loznica. Koofinansira se od strane Evropske unije sredstvima namenjenim programu prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014-2020 u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Tako se sada preko telefona mogu ‘’posetiti’’ Tršić ili Stalna postavka slika Miće Popovića što je dobro za one koji žive van lozničkog kraja, a žele da upoznaju, ili se podsete njegovih kulturnih vrednosti.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track