Nove fabrike u slobodnoj zoni grada Smedereva - Investicioni bum u Smederevu
Foto: Kurir

Nove fabrike u slobodnoj zoni grada Smedereva - Investicioni bum u Smederevu

Srbija -

Samo tokom prošle i ove godine u tom gradu realizovana su čak tri investiciona projekta, što je doprinelo dodatnom smanjenju stope nezaposlenosti.

U industrijskom parku Slobodne zone grada Smedereva samo tokom prethodne i ove godine otvorene su tri nove fabrike - japanska kompanija „Mayekawa“ i dve nemačke kompanije - „Koepfer“ i „Schwing Stetter“.

Realizacijom ovih projekata Slobodna zona grada Smedereva učvrstila je svoju poziciju među top pet najuspešnijih investicionih zona u Srbiji i nastavila da privlači strane investitore i u uslovima pandemije.

Negujemo investicionu klimu

Milica Mijatović, direktorka Slobodne zone Smederevo i savetnik gradonačelnika za investicije i ekonomski razvoj, kaže za Kurir da je realizacija navedenih investicionih projekata od izuzetnog značaja za taj grad.

- Poslednjih godina više od 20.000 ljudi pronašlo je posao u Smederevu, od čega samo u Slobodnoj zoni taj broj iznosi bezmalo 3.000, te je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno registrovano manje od 5.000 lica. Dostignut investicioni progres Slobodne zone Smederevo i kompanija koje su pod njenim okriljem reflektuje sledeće parametre: broj zaposlenih porastao je više od 20 puta, obim proizvodnje više od 30, a ukupan realizovan izvoz čak 40 puta. Ovaj fakat značajan je činilac i priliva u budžet kroz poreze i socijalna davanja. Povoljnu investicionu klimu koju naš grad neguje prepoznao je i ugledni Fajnenšel tajms, te smo nagrađeni od FDI editorijala i 2017. godine proglašeni za Slobodnu zonu s najvećom ostvarenom ekspanzijom u ovom delu Evrope. S tim u vezi, akcenat stavljamo na privlačenje novih stranih investicija i dodatno proširenje postojećih kapaciteta - ističe naša sagovornica.

foto: Kurir

Evo ko su investitori

„Mayekawa Japan“ je čuvena, na svetskom nivou poznata kompanija za proizvodnju rashladnih kompresora, osnovana još 1924. godine. Predstavništvo za Evropu, Afriku i Malu Aziju do prethodne godine bilo je samo „Mayekawa Europe“ sa sedištem u Belgiji, a sada je Smederevo postalo njihov drugi evropski centar. Zahvaljujući ovoj kompaniji, proizvodi iz Smedereva izvoze se u Španiju, Poljsku, Nemačku.

„Koepfer“ je nemačka kompanija zahvaljujući kojoj je Smederevo dodatno osnaženo u polju metalne industrije, i to u haj-tek laserskoj izradi zupčanika za automotiv industriju. Ova fabrika je jedan od primera realizacije startne brownfield investicije, za koju se u narednim godinama očekuje i izgradnja greenfield postrojenja, kojim će kapaciteti proizvodnje biti dvostruki.

„Schwing Stetter“ postrojenje u Smederevu deo je nemačkog koncerna „Schwing Stetter“, koji je lider u proizvodnji građevinske opreme. Proizvode mašine za preradu, transport i ugradnju betona, kao što su autobeton mikseri, pumpe, stacionarne beton pumpe, kao i mašine za reciklažu betona. Gotovi proizvodi ove smederevske fabrike plasiraju se na nemačko i austrijsko tržište.

*Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track