TO SU PROFESIONALCI KOJI SE BORE ZA SVAKI ŽIVOT Javljanje iz crvene zone lozničke Opšte bolnice: Svaka čast osoblju
Foto: T.Ilić

oglasio se pacijent

TO SU PROFESIONALCI KOJI SE BORE ZA SVAKI ŽIVOT Javljanje iz crvene zone lozničke Opšte bolnice: Svaka čast osoblju

Srbija -

LOZNICA - Sati pod maskama i skafanderom, teški pacijenti, pune bolničke sobe, višemesečna su svakodnevnica medicinskog, ali ostalog osoblja na kovid odeljenjima lozničke Opšte bolnice.

Borba sa virusom traje dugo, a ljudi stižu sa teškim kliničkim slikama i gotovo svima je potreban kiseonik. Iz crvene zone, tačnije kovida 2, smeštenog u zgradi Internog odeljenja, javio se kovid pacijent koji je želeo da podeli svoje iskustvo, ali i apeluje na sve koji sumnjaju u postojanje virusa da poštuju mere i ne dozvole sebi da shvate ozbiljnost situacije tek kada se nađu u crvenoj zoni.

- Nosio sam masku, držao distancu, vodio računa. Ipak sam negde pokupio virus. Nekoliko dana imao sam temperaturu oko 38 stepeni, a kada sam došao doktoru već je krenula pneumoniju i bolničko lečenje bilo je neizbežno. Nije mi bilo milo kada sam čuo da moram ostati u bolnici. Prvog dana sam samo mislio kad ću izaći, ali sam shvatio da sam na, u tom momentu, za mene najboljem mestu – priča Lozničanin koji nije želeo da mu se pominje ime, ali je, kaže, imao veliku potrebu da opiše kako je u lozničkoj crvenoj zoni.

Loznica, Bolnica, Covid 19
foto: T.Ilić

Video je da medicinsko osoblje ima pune ruke posla, da je reč o profesionalcima koji se bore za svaki život i čine sve da iz kandži virusa izvuku što više pacijenata.

- Ti ljudi, bukvalno svi, spremačice, servirke, tehničari, medicinske sestre, doktori rade svoj posao na najbolji mogući način. Trude se maksimalno, uvek su prijatni, dostupni svakom pacijentu, iako im sigurno nije lako da se iz dana u dan susreću sa ozbiljno bolesnim ljudima. Oseća se njihova briga, čim dođu u smenu provere stanje svakog pacijenta, vide da li i šta kome treba. Čoveku bude lakše kada vidi da su izuzetno uhodani, oseti sigurnost. Nije uvek sve savršeno, tako nešto nigde i ne postoji, ali je na osnovu onoga što sam doživeo verovatno najbolje što se može – priča kovid pacijent koji je imao sreće da terapija brzo da dobre rezultate.

Loznica, Bolnica, Covid 19
foto: T.Ilić

Prijatno je iznenađen i ima i poruku za sve koji negiraju postojanje virusa.

- Nemojte ugrožavati sebe jer nikada se ne zna kako ćete reagovati ako se zarazite. Uostalom, ne morate da verujete, ali poštujte mere kako ne biste završili u nekoj od kovid bolnica. Čuvajući sebe čuvate i lekare da ne moraju imati jednog pacijenta više u uslovima kada su bolnice pune, a oni rade kao na traci. Ukoliko osetite simptome javite se doktoru, ne gubite vreme – kaže Lozničanin koji je pobedio virus i sutra izlazi iz bolnice da kod kuće nastavi oporavak.

(Kurir.rs / T.Ilić / Foto: T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track