„MORAVA“ POSTAJE REGIONALNI CENTAR
Jedan od tri komercijalna aerodroma „Morava“, Foto: Beta/Slobodan Miljević

U planu i proširenje

„MORAVA“ POSTAJE REGIONALNI CENTAR

Srbija -

Na ovom aerodromu, nadomak Kraljeva, već postoji infrastruktura za putnički i kargo saobraćaj

Nekada nam je trebalo tri sata da stignemo do Beograda, a danas za samo sat i po već smo u Beču, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić prilikom prvog leta sa aerodroma „Morava“ u Lađevcima, koji je prvi civilni aerodrom otvoren posle 1986. godine, kada je otvoren aerodrom u Nišu.

Konverzija vojnog u civilno-vojni aerodrom pružila je priliku da se Grad Kraljevo i na ovaj način približi gradovima u okruženju, ali i šire. Nakon svečanog otvaranja, usledila je i prva međunarodna linija sa „Morave“ za Beč, ali je, nažalost, pandemija virusa korona zaustavila dalje aktivnosti - otvaranje novih linija ka svetskim destinacijama, izgradnju savremene piste, razvoj kargo saobraćaja...

Sledi modernizacija aerodroma

- Kada se epidemiološka situacija stabilizuje, nadam se da će let za Beč biti samo jedan od letova iz Kraljeva ka drugim destinacijama. Upravo je pandemija i omela proširenje linije za Beč, koja je saobraćala utorkom i petkom, kao i uvođenje sezonske linije za Solun u martu ove godine - kaže gradonačelnik Terzić.

Predmet Prostornog plana područja posebne namene mešovitog vojno-civilnog aerodroma „Morava“ je i rekonstrukcija i modernizacija ovog aerodroma kako bi se obezbedili uslovi da se prošire kapaciteti aerodroma, poboljša saobraćajna povezanost i integracija u okruženje, kao i poveća nivo nacionalne bezbednosti i sigurnosti u domenu odbrane.

Na aerodromu „Morava“, koji je jedan od tri komercijalna međunarodna aerodroma u sistemu vazdušnog saobraćaja RS, već postoji infrastruktura za putnički i kargo saobraćaj i, kako se navodi u Prostornom planu, iako sada nije imao značajan obim saobraćaja, potencijal daljeg razvoja je evidentan - mogao bi da se razvija u smeru turističkog leisure avio-saobraćaja, ali i teretnog saobraćaja.

Savremena staza

Aerodrom „Morava“ već je opremljen izvesnom infrastrukturom, ali je potreban sveobuhvatan investicioni program njenog unapređenja, izgradnje i razvoja kako bi se aktivno uključio na tržište civilnog vazdušnog saobraćaja jugoistočne Evrope i sveta.

Izgradnja savremene poletno-sletne staze, kao i preduslova za razvoj kargo saobraćaja na ovom aerodromu, uz izgradnju novih saobraćajnica, vodi ka tome da „Morava“ postane ozbiljan regionalni centar, što je od nemerljivog značaja ne samo za Kraljevo, Raški upravni okrug već i čitav region.

· Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track