TRG U CENTRU PROKUPLJA DOBIJA NOVI IZGLED: Građani će onlajn glasanjem izabrati rešenje koje im se najviše dopada
Foto: Kurir/B.R.

rekonstrukcija

TRG U CENTRU PROKUPLJA DOBIJA NOVI IZGLED: Građani će onlajn glasanjem izabrati rešenje koje im se najviše dopada

Srbija -

Trg Topličkih junaka u Prokuplju, koji je poslednjih desetak i više godina pretvoren u parking, na proleće bi trebalo da bude rekonstruisan i da mu se vrati stara namena.

Kako je najavio gradonačelnik Milan Aranđelović, prostor je već zatvoren i na njemu se ne odvija saobraćaj, niti parkiraju vozila, a od februara počinje obnova.

- Početkom marta trebalo bi da budu gotova sva tri idejna rešenja za novi izgled trga i građani će onlajn moći da glasaju koje im se rešenje najviše dopada. Ono koje dobije najviše glasova biće novo odelo trga. Zaista je vreme da se ovom prostoru u centru grada vrati stara namena - najavio je Aranđelović.

Podseća da je u njegovom ekspozeu, kad je izabran za gradonačelnika avgusta prošle godine, rekonstrukcija trga bila jedan od prioriteta.

- Spomenik topličkim junacima palim u ratovima od 1912- 1918, park koji postoji i gradska česma, neprestano su na meti vandala, neopreznih vozača i rešili smo da ta dobra zaštitimo - dodaje Aranđelović.

Prokuplje je dobilo trg kad je kralj Aleksandar neposredno pre atentata u Marseju oktobra 1934. godine došao u Prokuplje i otvorio Spomenik palim borcima ratova 1912-1918. godine. Tada je tom činu prisustvovalo 40.000 građana, patrijarh Varnava i svi najviši funkcioneri tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Nakon svečanog otvaranja u tadašnjoj kafani "Raponja" priređen je ručak za oko 10.000 gostiju, a svečane zvanice su otišle iz Prokuplja nešto posle 16 časova. Mesec dana nakon toga kralj Aleksandar je ubijen u Marseju i ovo je bila poslednja njegova zvanična poseta pre smrti.

Sve do 2008. godine ulica Jug Bogdan, koja se nadovezuje na trg, bila je otvorena za saobraćaj, a zatim je izgrađena pešačka zona i ulica zatvorena za saobraćaj, a trg je postao parking. Poslednjih godina ne samo što su parkirani automobili narušavali izgled samo trga već su, iako je rekonstruisan prostor oko spomenika, automobili stalno lomili stubove i ploče.

Kako kaže gradonačelnik Prokuplja, sada će taj problem da se reši i Prokuplje će dobiti ono što mu je oduzeto.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track