PONOVO U STROJ?! Prošlo je DESET GODINA od ukidanja vojnog roka, a evo da li će se vratiti odlazak u armiju! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Da li bi deceniju od ukidanja obaveznog služenja, vojni rok u Srbiji ponovo mogao biti uveden? Iz Ministarstva odbrane poručuju da se o tom predlogu ozbiljno razmatra, ali kažu da će odluka uslediti posle temeljne analize.

Poslednja obavezni rok vojnici su odslužili 2010. godine, a od tada puške u ruke uzimali su dobrovoljci. Na mogući povratak u "vojnički stroj" - ne gledaju svi jednako.

Finansijski izdaci, trajanje roka, da li bi se obaveza služenja odnosila i na žene, ali i da li postoji saglasnost gradjana - samo su neka od pitanja koja se moraju razmotriti.

"Prosečna starost vojnika je oko 44 godine i to je poprilično stara vojska i svakako bi nam značilo da se to podmladi, a ako pogledamo stručan aspekt mlađi vojnici su uvek i efikasniji sutra na nekom bojištu i brojčano bi bili moćniji kao armija", kaže Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Da dobrovoljno služenje vojnog roka nije dovoljno, ističu i anaitičari.

"Srbija pred sobom na žalost ima opasne scenarije za koje treba da imate raspoloživi odgovor u ljudskoj snazi i u miru i u ratu. Otvoreno pitanje je i organizacija vojske srbije jer model usvojen 2007. godine je nasledje nekog drugog perioda", izjavio je Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Istovremeno Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost izražava očekivanje da zemlja više nikada ne dođe u situaciju da morta vojno da se brani.

"U svakom slučaju u vojsku moramo ulagati, jer ko ne bude u svoju vojsku ulagao moraće da hrani tuđu", dodaje Rajić.

U široku javnu raspravu, prema najavama nadležnih, biće uključeni i građani i struka, kako bi se odluka donela uz sve argumente, a Vojska maksimalno osnažila.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track