Najnovije vesti

Vučević: Kvalitetno ćemo sanirati nedostatke na SPENSU, a onda ćemo utvrditi čija je to odgovornost
Foto: Nemanja Nikolić

Nedostaci na Olimpijskom bazenu biće otklonjeni u zakonskom roku

Vučević: Kvalitetno ćemo sanirati nedostatke na SPENSU, a onda ćemo utvrditi čija je to odgovornost

Srbija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je čuvena izreka da “problem ili šteta nikada nemaju gazdu, jer niko neće da se prijavi da je kriv, dok su svi zaslužni kada je nešto dobro urađeno”, odgovarajući time na navode pojedinih medija da će olimpijski bazen na novosadskom SPENS-u nakon višemesečne sanacije, morati ponovo da bude saniran.

On je gostujući na RTV u emisiji “Grad i mi” naveo da je danas razgovarao sa olimpijcem Čabom Silađijem u Gradskoj kući, koji je u međuvremenu otišao privremeno u Beograd da trenira.

  • Mislim da je Silađi reagovao emotivno, ali istovremeno iskreno i tačno i to sam mu rekao. Zahvaljujući njegovoj reakciji, shvatio sam da postoje problem, jer sam bio razumemo da je to sve završeno. Danas smo se dogovorili da damo SPENSU pare za projekat zavaranja bazena na Sajmištu za sledeću zimu, s grejanjem i toplim svlačionicama, verovatno oko 40 miliona dinara. Ideja nam je da na jesen imamo još jedan olimpijski bazen na Sajmištu gde može nesmetano da se trenira, a ond će SPENS biti dostupniji građanima – uveren je on.

Vučević konstatuje da je ideja svakako bila dobra.

  • Hteli smo da posle 30 godina otkako je bazen na SPENS-u napravljen, a 20 godina otkako curi voda, da ga rekonstruišemo, popravimo i da mu damo novo ruho, da bude na korist i građanima i sportistima. Grad i Republika su opredelili novac – Grad nekih 70 miliona dinara, Republika nekih 30 miliona, uredili smo svlačionice, napravili pristine rampe za osobe s invaliditetom, sanitarne čvorove zamenili. Kada sam 18. novembra prošle godine obilazio radove, oni su tada zvanično bli završeni i krenulo je punjenje bazena. Inače, olimpijski bazen curi od 1999. Godine. Mi smo iz toga razloga imali problem i sa elektro delom, hteli smo da stavimo najmodernije i najlepše pločice. Kad je bazen napunjen sa 2.500 kubnih metara vode, krenulo je testiranje i pokazalo se da ima nedostataka oko prelivnog sistema, što je manji problem. Posle par dana testirnja pojavila se i pukotina na pločicama u tom delu od 25 metara. SPENS je i formalno zbog toga anagažovao Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, njihova ekipa je preuzela kontrolu i trebaće im 20 dana sigurno za sanaciju. Otklonićmo sve što je lose urađeno i izvođač radova će biti obavezan da to sve uradi i da ukloni sve nedostatke. Nakon toga ćemo utvrditi čija je odgovornost i kako su radili izvođači. Ne isključujem i odgovrnost ljudi u mom timu koji su bili zaduženi za taj projekat – istakao je on.

Gradonačelnikm Novog Sada je rekao da je imao dobru veru i volju, da je u budžetu grada bio obezbeđen novac.

  • Finasirali smo to, ali niti sam crtao projekat, niti sam lepio pločice. Kada sve ovo pogledam, ispada da je najbolje ništa ne raditi, ne možete da snosite odgovornost, ne možete da pogrešite, pustite da to curi još 20 godina, pa će doći neko drugi. Ne mogu da vratim vreme unazad. Da sam znao da nešto nije u redu, sigurno ne bih 18. novembra išao da obiđem radove. Ovo nam je pouka da moramo biti mnogo obazrivi – naveo je Vučević.

On je istakao da je ove godine predviđeno 120 miliona dinara za projektovanje rekonstrukcije SPENS-a.

  • Očekujem da krajem januara ili početkom februara Fakultet tehničkih nauka nam predstavi projektni zadatak za izradu projekto-tehničke dokumentacije.

Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...