EKOPETOŠKOLCI IZ VRANJA NAJBOLJI: Pobedili na Globalnom dečijem Dizajtonu
Foto: OŠ Svetozar Marković

bravo

EKOPETOŠKOLCI IZ VRANJA NAJBOLJI: Pobedili na Globalnom dečijem Dizajtonu

Srbija -

Vila Stanković, Jovana Stojičić, Luka Ordić i David Stanojković, okupljeni u tim "Ekopetoškolci", pobedili su na trećem Globalnom dečijem Dizajtonu.

Vila Stanković, Luka Ordić i David Stanojković učenici su OŠ "Svetozar Marković" iz Vranja, dok je Jovana Stojičić, koja je deo tima "Ekopetoškolci" učenica OŠ "Banović Strahinja" iz Beograda. Njeno poreklo vodi iz Vranja.

Takmičenje je organizovao КidHub iz Beograda na temu "Održivi izvori energije i klimatske promene". Hiljadu dece širom sveta u istom trenutku dizajniralo je predloge rešenja za bolju planetu. Pobedničko rešenje pod nazivom "Teretana kao elektrana" osmislili su "Ekopetoškolci".

Vranje, Ekopetoškolci, deca
foto: OŠ Svetozar Marković

Globalni Dečji dizajn maraton – "Dizajnaton" ove godine istovremeno se dešavao u 20 zemalja, a ove godine je treći put održan i u Beogradu. Među 1200 mališana iz čitavog sveta, našla su se trideset deteta iz Srbije.

Hiljadu dece širom sveta u istom trenutku dizajniralo je predloge rešenja za bolju planetu.

Na ovom takmičenju, deca su rešenja kreirala pomoću elektro-komponenti, programiranja sa Mikrobit-om uz upotrebu i različitih kreativnih materijala.

deca, Vranje
foto: OŠ Svetozar Marković

Sa njima su radili edukatori iz oblasti dizajna, ekologije i održivog razvoja, kao i novih tehnologija. Pobedničko rešenje pod nazivom "Teretana kao elektrana" osmislili su vranjski osnovci.

Prototip "Teretana kao elektrana" tj. statične bicikle postavli bi u školska dvorišta tako da bi učenici i ostali građani imali priliku da se bave zdravim načinom života i da učine nešto za našu planetu. "Ekopetoškolci" su dali rešenje tako što su napravili prototip od materijala koji može da se reciklira. Sastoji se od generatora i akumulatora.

Кorišćenjem bicikle mehanička energija se pretvara u električnu i puni bateriju. Na pedalu bicikle integrisali su mikro bit koji broji količinu proizvedene kinetičke energije i radio talasima šalje drugom mikro bitu koliko je baterija napunjena i koliko je prikupljeno električne energije. Prikupljena električna energija koristi se za punjenje mobilnih telefona, laptopova i osvetljenje školskog dvorišta. I to nije sve.

deca, Vranje
foto: OŠ Svetozar Marković

Njihove ambicije, interesovanje i aktivnosti za bolje okruženje se nastavljaju.

Da bi podstakli odgovornost odraslih "Ekopetoškolci" planiraju da, u okviru projekta, upute dopise inicijative velikim kompanijama koje mogu da ih podrže u realizaciji ove i nekih drugih ideja.

Društveno odgovorne kompanije bi mogle da ih nagrađuju tako što bi im donirale sadnice koje bi oni sadili u školskom okruženju. Na taj način bi pravili male šume koje bi u budućnosti prečišćavale vazduh, smanjile temperaturu leti u tom okruženju i bile prave male fabrike kiseonika u gradu.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja