BORBA ZA ŽIVOTNU SREDINU: U niškom selu Trupale posađeno 100 hrastova, kedrovi sledeće nedelje
Foto: Printscreen

PRIRODNA LEPOTA

BORBA ZA ŽIVOTNU SREDINU: U niškom selu Trupale posađeno 100 hrastova, kedrovi sledeće nedelje

Srbija -

U mestu Trupale posađeno je danas 100 hrastova lužnjaka, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je da će do kraja sledeće nedelje u tom gradu biti završena akcija sadnje 90 novih sadnica kedrova umesto 18 posečenih.

Sto hrastova nedaleko od obale reke na teritoriji gradske opštine Crveni krst posađeno je zahvaljujući Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i preduzeću Srbijašume, a sadili su ih meštani i radnici gradskog JKP Medijana.

Sotirovski je istakla da se raduje akciji i da će jednog dana zahvaljujući hrastovima ovo biti lep i šumovit potez pored same Nišave.

Ona je najavila nastavak pošumljavanja, jer će tokom naredne nedelje tokom vikenda sugrađanima biti deljene sadnice.

"Do kraja naredne nedelje biće završena i akcija sadnje 90 novih stabala umesto 18 posečenih kedrova", rekla je gradonačelnica NIša.

Istakla je da je do sada 120 građana predložilo 59 lokacija za tu sadnju a da će konačnu odluku gde će biti posađeni doneti struka zbog korenja drveća i podzemnih vodova.

"Nišu su ovakve akcije neophodne jer je na listi gradova gde je dosta zagađen vazduh. Sadnice će koliko toliko sugrađanima dobro doći", rekla je Sotirovski.

Izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić rekao je da je današnja sadnja deo akcije "Sad za budućnost" tokom koje se u Srbiji poklanja 600 sadnica hrasta lužnjaka.

Dodao je da tog hrasta u Nišu i nema tako puno kao u nekim delovima Vojvodine, i naglasio da će oni doprineti i da se obala učvrsti.

"Danas nema većeg patriotizma i veće stvari od borbe za životnu sredinu. Dugoročno razmišljamo o budućnosti, šta će naša deca disati, gde će se rekreirati, odakle će dobijati zdravu hranu i prečišćenu vodu. Poruka je da svi zajedno moramo da više brinemo o životnoj sredini, jer nas ona održava u životu", rekao je on i dodao da će nastojati da se obezbedi još sadnica za ovu lokaciju.

Predsednik gradske opštine Crveni krst Miroslav Milutinović istakao je da se na ovaj način prirodi i planeti povećavaju pluća.

On je ocenio da je mesto današnje sadnje stanište retkih ptica, pa im se ovako obezbeđuje više prostora.

Generalni direktor Srbijašuma Igor Braunović rekao je da je to državno preduzeće uvek prezadovoljno kada ima ovakvih akcija sa gradovima i opštinama.

"Raduje nas da ih je sve više. Nadam se da će ovakve akcije uzeti maha", rekao je Braunović i dodao da je ovako nastavljena dobra saradnja s gradom Nišom.

On je dodao da Srbijašume godišnje pošume 2-2,5 hiljada hektara površina kojima gazduju, sa 3-3,5 miliona sadnica.

"Mi na prostoru kojim gazdujemo imamo još vrlo malo prostora za pošumljavanje. A Srbiji fali 11 posto teritorije pod šumom da bi bila na nivou evropske pošumljenosti. Kada bi pošumili sve iz našeg desetogodišnjeg plana, pošumljenost Srbije bi se podigla za nešto manje od jedan posto. Što znači da ovakve akcije treba da nam služe da apelujemo na svest građana da pošumljavaju svoje privatne parcele", rekao je Braunović.

Dodao je da su uvek tu da podrže takvu akciju građana doniranjem sadnica i stručnom pomoći.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track